Wereldleiders reageren geschokt op schietpartij München

Bondskanselier Merkel beloofde dat de Duitse veiligheidsdienst “alles in zijn macht zal doen om de veiligheid en vrijheid van iedereen te beschermen”.

De Duitse bondskanselier Merkel op een persconferentie zaterdag.
De Duitse bondskanselier Merkel op een persconferentie zaterdag. Foto Tobias Schwarz / AFP

Heel Duitsland rouwt om de mensen die gestorven zijn bij de aanval in München van vrijdagavond. Dat heeft de Duitse bondskanselier Angela Merkel zaterdag gezegd na een bijeenkomst met haar veiligheidskabinet, meldt persbureau Reuters. Zij sprak van een “horrornacht”.

Merkel beloofde dat de Duitse veiligheidsdienst “alles in zijn macht zal doen om de veiligheid en vrijheid van iedereen te beschermen”. De bondskanselier zei verder:

“Voor de families, de ouders en kinderen, voor wie alles vandaag leeg en nutteloos lijkt, zeg ik persoonlijk en in de naam van veel, veel mensen in Duitsland: wij delen jullie pijn, wij denken aan jullie en we lijden met jullie”

Merkel sprak haar respect uit voor mensen die tijdens de schietpartij en klopjacht op de dader hun deuren openden voor burgers die een veilig onderkomen zochten. Zij laten zien dat “we leven in een democratische samenleving die medemenselijkheid toont”, aldus de bondskanselier. Vrijdagavond gaven veel inwoners van München op Twitter met #OffeneTür aan dat mensen bij hen thuis konden schuilen.

Twitter avatar BDY1990 Benjamin David #offenetuer #offenetur #opendoor #OEZ #Munich Anyone needing shelter in Nymphenburg/Neuhausen/Gern
Lees ook: Wildvreemden op de bank tijdens schietpartij

Reactie Rutte

In Duitsland en daarbuiten hebben politici geschokt gereageerd op de schietpartij in München, die vrijdagavond zeker negen levens eiste. Premier Mark Rutte (VVD) heeft zijn medeleven overgebracht aan Merkel en “haar verzekerd dat Nederland klaar staat om waar nodig te helpen in deze verdrietige momenten.”

De Beierse minister-president Horst Seehofer sprak van een “wrede en onmenselijke daad”, aldus Duitse media. “Zonder veiligheid is er geen vrijheid”, aldus Seehofer.

Lees hier ons liveblog: van gisteren over de schietpartij terug.

Kabinetschef (“Kanzleramtschef”) Peter Altmaier, die het werk van bondskanselier Merkel ondersteunt, zei dat Duitsland vastberaden is om alles te doen om “terrorisme en mensverachtend geweld geen kans te geven”. Zijn gedachten gaan uit naar “de slachtoffers, familieleden en de politiemensen die onze veiligheid en vrijheid verdedigen”. Vicekanselier Sigmar Gabriel:

Twitter avatar sigmargabriel Sigmar Gabriel Schockierende Nachrichten aus #Muenchen. Gedanken sind bei den Opfern. Jetzt keine Spekulationen. @PolizeiMuenchen leistet Großartiges.

Bijeenkomst veiligheidskabinet

Op de bijeenkomst van het veiligheidskabinet zaterdag was ook minister van Binnenlandse Zaken Thomas de Maizière aanwezig, die zijn vakantie naar de Verenigde Staten afbrak na het horen van het nieuws uit München. De Maizière:

“Het is verschrikkelijk en niet te bevatten wat er in München gebeurd is. Wij treuren om de slachtoffers en onze gedachten gaan uit naar de nabestaanden.”

Ook in het buitenland werd gereageerd op de gebeurtenissen. De Franse president François Hollande sprak van een “terroristische aanval” en bracht vrijdag “een persoonlijke boodschap van steun” over. De Amerikaanse president Obama veroordeelde de daden en bood namens de VS hulp aan Duitsland aan. Ook de Russische president Poetin zond zijn condoleances naar Merkel en Seehofer.

Iran greep de schietpartij aan om de wereld op te roepen zich te verenigen in de strijd tegen terrorisme. “Het strijden tegen terrorisme in elke vorm en op elke plek moet de absolute prioriteit worden van alle landen, verenigd in een internationale consensus”, zei een woordvoerder van het Iraanse ministerie van Buitenlandse Zaken.