Verstappen start vanaf plek vier in GP Hongarije

Nico Rosberg start morgen op de Hungaroring vanaf pole position na een chaotisch verlopen kwalificatie.

De ploeggenoten Max Verstappen en Daniel Ricciardo tijdens de natte kwalificaties voor de GP van Hongarije.
De ploeggenoten Max Verstappen en Daniel Ricciardo tijdens de natte kwalificaties voor de GP van Hongarije. Foto Laszlo Balogh/Reuters

Max Verstappen begint zondag de Grand Prix van Hongarije vanaf de tweede startrij. De coureur van Red Bull behaalde op de Hungaroring onder slechte weersomstandigheden een vierde plek in de chaotisch verlopen kwalificatie. Nico Rosberg greep in zijn Mercedes op het spekgladde circuit de pole position.

Verstappen reed ondanks de vele regenbuien een stabiele kwalificatie en stond na de tweede sessie zelfs bovenaan. In het derde en beslissende bedrijf wist hij zichzelf op de langzaam opdrogende baan weliswaar te verbeteren, maar onvoldoende om de Mercedessen en de auto van ploeggenoot Daniel Ricciardo achter zich te houden. De Nederlander raakte bovendien enkele malen de kerbstones en had te kampen met motorproblemen. Hij was uiteindelijk met zijn snelste tijd drie honderdsten langzamer dan de Australiër en iets meer dan een halve seconde langzamer dan Rosberg.

Twitter avatar F1 Formula 1 PROVISIONAL CLASSIFICATION - END OF QUALIFYING

Rain-soaked and action-packed session

#HungarianGP #Quali https://t.co/WsTKTfy8aH

Pole voor Rosberg

Uiteindelijk was het Nico Rosberg die de pole position veroverde, na een dramatisch slot. Terwijl Lewis Hamilton in de derde sessies langere tijd bovenaan stond, kwam aan de kwalificatie abrupt een einde toen Fernando Alonso van de baan slipte. Na de daarop volgende gele vlag mochten de coureurs die reeds aan het racen waren hun ronde afmaken, maar eindigde vervolgens de derde en laatste sessie. Verstappen, kreeg daardoor niet meer de mogelijkheid zichzelf te verbeteren. Rosberg greep deze laatste kans wel aan en stootte in een ultieme poging zijn teamgenoot van plek één.

Na de race diende Hamilton een officieel protest in tegen de Duitser omdat de Brit van mening is dat zijn teamgenoot te weinig gas terugnam op het moment dat de gele vlag werd getoond. Het zwaaien ermee betekend dat de coureurs de plaats van een ongeval - in dit geval de plek waar Alonso van de baan ging - in rustig tempo moeten passeren. Volgens Hamilton paste Rosberg zijn snelheid niet aan en reed daardoor de snelste ronde. Het protest werd echter niet toegewezen door de racecommissarissen.

De verschillende kwalificatiesessies werden ontsierd door crashes. Het belangrijkste slachtoffer was Williams-rijder Felipe Massa. Hij crashte met zijn bolide in de vangrail en kon niet verder. Ook Marcus Ericsson (Sauber) en Rio Haryanto (Manor) haalden het einde van de eerste sessie niet, die overigens verschillende malen onderbroken werd door rode vlaggen en maar liefst 72 minuten duurde.

Bekijk ook onze voorbeschouwing op de Grand Prix van dit weekend: Wint Verstappen dit weekend op eigen kracht?