‘Toestel EgyptAir viel uiteen in de lucht’

Het onderzoek naar vlucht MS804 van EgyptAir lijkt uit te wijzen dat het vliegtuig in de lucht uiteengevallen is.

Een vliegtuig van EgyptAir in Kairo in 2013.
Een vliegtuig van EgyptAir in Kairo in 2013. Foto Mohamed Abd El Ghany / Reuters

Het onderzoek naar vlucht MS804 van EgyptAir, die op 19 mei op weg van Parijs naar Kairo neerstortte in de Middellandse Zee, lijkt uit te wijzen dat het vliegtuig in de lucht uiteengevallen is. Dit zou gebeurd zijn na het uitbreken van een band in of naast de cockpit, schrijft The New York Times op gezag van anonieme regeringsfunctionarissen die betrokken zijn bij het onderzoek.

In het vliegtuig ontstond rookontwikkeling bij een toilet en in de elektronische systemen van het vliegtuig. Het is niet duidelijk of de brand veroorzaakt werd door een mechanisch defect, of dat deze is aangestoken.

De onderzoekers baseren hun conclusies op informatie die af te leiden is uit de zwarte dozen, de gevonden brokstukken en de menselijke resten. Het bewijs zou voldoende zijn om uit te sluiten dat de piloot het vliegtuig moedwillig liet neerstorten. In de komende dagen moeten de de uitkomsten van het onderzoek gepresenteerd worden.

Bij de crash kwamen alle 66 inzittenden om het leven. Geen enkel lichaam was geheel intact gebleven.

Eerder zeiden officials er „bijna zeker” van te zijn dat het vliegtuig doelwit was geworden van een terreuraanslag. Maar van die lezing kwam de Franse Justitie later terug. Egypte zegt nog geen enkele mogelijkheid uit te sluiten.

ANP

ANP