Politie: dader München had geen banden met IS

De dader was geboren en opgegroeid in München. Dat heeft de Beierse politiechef zaterdag gezegd.

Politieagenten staan bij bloemen die zijn neergelegd ter nagedachtenis aan de slachtoffers in München.
Politieagenten staan bij bloemen die zijn neergelegd ter nagedachtenis aan de slachtoffers in München. Foto Christof Stache / AFP

De dader van de schietpartij die in München vrijdagavond negen mensen het leven kostte had geen banden met terreurbeweging Islamitische Staat. Hij was een scholier die geboren en opgegroeid was in München. Dat heeft de Beierse politiechef Hubertus Andrä zaterdag op een persconferentie gezegd.

De autoriteiten concludeerden dit na het doorzoeken van de woning van de schutter. Ook is er geen band gevonden met de vluchtelingenkwestie. De schutter had een illegaal verkregen 9mm-pistool van Glock en droeg voorafgaand aan de schietpartij driehonderd kogels bij zich. In zijn huis werd het boek Rampage in Head: Why Students Kill aangetroffen.

‘Lone wolf’

Na het eerste onderzoek heeft de politie geconcludeerd dat de dader alleen heeft gehandeld. In de eerste berichtgeving werd nog uitgegaan van “één tot drie schutters”. De autoriteiten spreken van “een klassiek geweldincident”. De dader was onder behandeling voor een depressie. De schutter had geen strafblad.

De autoriteiten denken dat de schutter geïnspireerd was door de Noorse moordenaar Anders Breivik, die vrijdag exact vijf jaar geleden 77 mensen vermoordde in Oslo en op het eiland Utøya. Andrä sprak van een “voor de hand liggend verband”.

Minister van Binnenlandse Zaken Thomas de Maizière was later op de dag voorzichtiger. Hij zei dat het nog te vroeg was om de daden van de schutter te verbinden aan het bloedbad dat Breivik in 2011 aanrichtte. De Maizière zei dat niets wijst op een “band met internationaal terrorisme”, maar liet wel weten dat uit gevonden documenten en internetgeschiedenis bleek dat de schutter interesse toonde in andere schietpartijen - waaronder ook de moordpartij van Breivik.

Lees ook: Een klopjacht, maar de dader pleegde zelfmoord

Op de conferentie werd het aantal gewonden opgeschaald van 21 naar 27. Van hen zijn tien personen er slecht aan toe. Vier mensen hebben schotwonden. Zeven van de doden waren tieners.

Drie van de doden zijn Kosovaren, liet het Kosovaarse ministerie van Buitenlandse Zaken zaterdag weten, aldus persbureau AFP. De Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlüt Çavuşoğlu zei zaterdag dat onder de slachtoffers drie Turken waren, aldus persbureau Reuters. Ook werd er een Griek vermoord. Vrijdagavond liet het ministerie van Buitenlandse Zaken al weten dat er voor zover bekend geen Nederlanders betrokken zijn bij het geweld in München.

Twitter avatar 247BZ 24/7 BZ #München: vooralsnog geen aanwijzingen dat er Nederlanders betrokken zijn. We houden de situatie nauwlettend in de gaten #MunichShooting

De Duitse politie gaat nu als onderdeel van het onderzoek naar de moordpartij spreken met mensen die de schutter kenden. De eerste personen die de politie heeft gesproken, waren de ouders van de schutter. Zij waren echter niet in staat bij te dragen aan het onderzoek “omdat zij nog te geschokt zijn”, aldus Andrä. Er is geen afscheidsbrief van de dader gevonden.

Lees ook: Duitsland schrikt weer door aanslag

Identiteit dader

Over de identiteit van de aanvaller werden zaterdag nog geen uitspraken gedaan. Een dag eerder sprak de politie van een 18-jarige Duitser van Iraanse komaf. De dader pleegde zelfmoord na de schietpartij. Politieagenten hadden hem wel beschoten, maar niet geraakt.

In een video die na de schietpartij op internet verspreid werd is te zien hoe een man die vermoedelijk de schutter is voorbijgangers uitscheldt voor “klootzak”. Hij zegt vervolgens dat hij Duits is, sommeert een passant te stoppen hem te filmen en zegt dat hij zeven jaar lang gepest is. “En nu moet ik een wapen kopen om jullie allemaal af te knallen”, aldus de man in het filmpje.

Het is nog niet duidelijk wanneer de winkels in het Olympia-winkelcentrum weer open kunnen. Wel is de locatie waar de schietpartij plaatsvond weer toegankelijk. De politie heeft vrijdagavond en -nacht meer dan 4.300 telefoontjes gehad vanwege de aanval.