Overstromingen China: zeker 154 doden en 124 vermisten

Volgens het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken zijn ruim 400.000 mensen geëvacueerd.

Begin juli traden al verschillende rivieren in China buiten hun oevers.
Begin juli traden al verschillende rivieren in China buiten hun oevers. Foto Reuters

Bij overstromingen en landverschuivingen in China zijn deze week zeker 154 mensen om het leven gekomen. 124 mensen worden nog vermist, schrijft persbureau AP. Volgens het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken zijn ruim 400.000 mensen geëvacueerd.

De noordelijke provincie Hebei is het zwaarst getroffen met 114 doden en 111 vermisten. Alleen al in de stad Xingtai zijn 25 mensen om het leven gekomen en is het lot van 13 mensen nog onduidelijk.

Eerder deze maand kwamen in China zeker 186 mensen om het leven door aanhoudende stortregens. Rivieren, waaronder de Yangtze, traden buiten hun oevers. Zo’n 1,5 miljoen mensen moesten evacueren. In totaal zouden 33 miljoen mensen door het noodweer zijn getroffen. Spoor- en snelwegen verzakten en 56.000 huizen werden onbewoonbaar.

Zware regenbuien komen vaker voor in China. Zo werd in mei ook al een gebied in het zuiden van China geteisterd door noodweer. Aanhoudende regenbuien zorgden ervoor dat duizend mensen moesten evacueren. Drie mensen kwamen om het leven door aardverschuivingen.