Neef en rechterhand Turkse geestelijke Gülen gearresteerd

Volgens staatspersbureau Anadolu zou de man worden verdacht van lidmaatschap van een terroristische organisatie.

Fethullah Gülen begin deze week in zijn huis in Pennsylvania.
Fethullah Gülen begin deze week in zijn huis in Pennsylvania. Foto Thomas Urbain/AFP

De Turkse politie heeft zaterdag twee mensen die vlakbij de islamitische geestelijke Fethullah Gülen staan gearresteerd. Het gaat om Halis Hanci, de rechterhand van Gülen, en Mohammed Sait Gülen, neef van de geestelijke. Dat meldt persbureau Reuters en zou gebeurd zijn in opdracht van de Turkse Justitie. Fethullah Gülen wordt door president Erdogan verantwoordelijk gehouden voor de mislukte staatsgreep vorige week.

Het is nog onduidelijk waar zij precies van verdacht worden, maar volgens staatspersbureau zou het onder meer gaan om lidmaatschap van een terroristische organisatie. Mohammed Sait Gülen is Erzurum, in het noordoosten van het land, aangehouden en wordt voor ondervraging naar Ankara gebracht. Hanci zou twee dagen voor de couppoging in Turkije zijn gearriveerd. Waar hij is opgepakt, is niet bekend.

Het is de eerste keer dat een familielid van Gülen word t gearresteerd. De geestelijke zelf leeft momenteel in de VS in zelfverkozen ballingschap. Turkije heeft Washington om zijn uitlevering gevraagd. Minister van Buitenlandse Zaken John Kerry wil daar echter alleen aan meewerken als het land met bewijs kan aantonen dat Gülen schuldig is.

Lees ook ons profiel van president Erdogan: De eeuwige straatvechter

Vele arrestaties

Inmiddels zijn in de nasleep van de couppoging van vorige week vrijdag al duizenden mensen gearresteerd omdat ze ervan worden verdacht banden te hebben met de Hizmet-beweging van de geestelijke. President Erdogan heeft Gülen ervan beticht een “staat binnen een staat” te willen bouwen, maar dat heeft de in de Verenigde Staten levende Turk altijd ontkend.

Eerder op zaterdag werd al bekend dat Turkije tweeduizend aan Gülen gelieerde organisaties, zoals privéscholen, sluit. Ook 35 zorginstellingen en 19 vakbonden mogen niet langer hun taken uitvoeren vanwege vermeende banden met de geestelijke.