Stripbeurs Comic-Con: juist nu hebben we superhelden nodig

Reportage Comic-Con

Op strip– en filmbeurs Comic-Con in San Diego is het superhelden dat de klok slaat. Wie populair is krijgt een eigen spin-off.

Superhelden zoals Wonder Woman voerden de boventoon op Comic-Con in San Diego.
Superhelden zoals Wonder Woman voerden de boventoon op Comic-Con in San Diego. Foto AFP

De Californische student Kimo Katashima (18) speelt American Football, maar eigenlijk is hij gamer, mompelt Katashima. Daarom is hij voor het eerst op Comic-Con in San Diego, het grootste stripfestival ter wereld. „Kijk, iedereen is hier een nerd”, zegt hij.

Het zweet loopt over zijn hoofd onder het kostuum waarvan iedereen denkt dat hij superheld Iron-Man is. Maar Katashima ìs verkleed als Warlock uit videogame Destiny. Oververhit poseert hij voor foto’s. „Voor een geek is dit geweldig”, zegt Katashima, terwijl een moeder hem een tweeling van peuterleeftijd aanreikt. Hij tilt de meisjes op en glundert voor de camera: „Je kunt jezelf zijn.”

Jongeren die zich lekker voelen in mantel en masker vormen de doelgroep op deze conferentie. Dit weekend zijn zo’n driehonderdduizend liefhebbers neergedaald op de Zuid-Californische stad, waar geen hotelkamer meer te vinden is. Maar nerds en geeks zijn niet de enigen. Ook senioren verkleed als cowboys en kleuters uitgedost als Joy, uit de film Inside Out, vergapen zich in de gigantische conferentiehal. Alle leeftijden, kleuren en maten lopen door elkaar: een immense verkleedpartij waar iedereen welkom is.

Bovendien is Hollywood nadrukkelijk aanwezig. Marvel, DC Comics, de film- en tv-studio’s en streamingdiensten organiseren feesten en presentaties. Met beroemde acteurs en fanfare kondigen ze fantasyseries en films aan. Voor de massale openlucht-première van Star Trek Beyond werd vanzelfsprekend voor Comic-Con gekozen. Nergens tref je meer sciencefictionfans aan.

Van een obscuur stripfestivalletje is Comic-Con de afgelopen decennia uitgegroeid tot dé mondiale ontmoetingsplaats voor de makers en liefhebbers van stripverhalen in de vorm van boeken, maar ook apps, films, series en games. Vooral de explosieve groei in het superheldengenre valt op. Batman, Iron-Man, Wonder Woman, Captain America en Deadpool knokken op het witte doek om de aandacht van de popcultuurconsument. In tv-series als Supergirl, The Walking Dead, Ash vs Evil Dead en Jessica Jones bestrijden extreem sterke, slimme of kwaadaardige types elkaar.

En zodra een reeks succes boekt, duikt er een spin-off op. Zo heeft het karakter Luke Cage uit de Netflix-serie Jessica Jones net een eigen show gekregen. Acteur Mike Colter (39), voorheen de drugdealer in The Good Wife, speelt hem. Colter is een van de weinige zwarte acteurs op Comic-Con. Waarom is de superheld zo’n gewilde figuur? „Ik denk dat mensen gefrustreerd zijn over alles dat er in de wereld gebeurt”, zegt hij. „Logisch dat we gefascineerd zijn door hen die er iets aan doen. Tegen wie kun je opkijken, als volwassen man? Misschien tegen een karakter dat kogelvrij is, enorm hard kan lopen, en dingen kan die jij niet kunt.” Hij grijnst. „Misschien biedt zo’n personage hoop?”

Een vrouw kan alles

Hetzelfde geldt voor jonge meisjes, vermoedt Melissa Benoist (27). Haar serie Supergirl is zo’n hit voor Warner Brothers, dat Clark Kent alias Superman er bij komt in het tweede seizoen. Maar Supergirl blijft de alfa, verzekert de actrice. „Ik krijg er kippenvel van als meisjes op me af komen rennen en me heel stevig willen vasthouden”, zegt zij. „Opeens beseffen ze dat een vrouw alles kan. Echt àlles.” Niet Hillary Clinton als rolmodel, maar een meid in een strak pakje, die vliegend rampen voorkomt.

Ook bekendere filmsterren lopen vrij rond tussen de nerds. Geena Davis (60), van Thelma & Louise, speelt in de nieuwe reeks The Exorcist en staat met een onvermoeibare glimlach pers en fans te woord. Jamie Lee Curtis (57) vertelt over haar horrorserie Scream Queens. Lee Majors (77), ooit de Six Million Dollar Man, vertelt blijmoedig over zijn zombieserie Ash vs The Evil Dead.

Toen de ‘Golden State Comic Book Convention’ in 1970 voor het eerst werd gehouden, draaide het om stripboeken. In die tijd ontmoetten de ouders van Lynn Bokash (30) elkaar - op dit festival. Als stripfanaten herkenden ze „iets wezenlijks” in elkaar, zegt hun dochter Lynn. Zij zelf is kabouterachtig verkleed in een groene rok. „Kijk, als je in het dagelijks leven vertelt dat je van comics houdt, dan is het van, wàt? Ik krijg zo vaak te horen: oké, super-dom. Maar hier? Natúúrlijk. Awesome, girl.”