Hillary Clinton kiest Tim Kaine als running mate

Kaine is senator voor swing state Virginia. Er werd al verwacht dat hij het zou worden.

Hillary Clinton en Tim Kaine bij een campagnebijeenkomst op 14 juli in Virginia.
Hillary Clinton en Tim Kaine bij een campagnebijeenkomst op 14 juli in Virginia. Foto Carlos Barria / Reuters

Als het aan Hillary Clinton ligt, wordt Tim Kaine de nieuwe vicepresident van Amerika. Clinton heeft aangekondigd dat de senator uit Virginia haar running mate wordt in de campagne om het presidentschap.

Twitter avatar HillaryClinton Hillary Clinton I’m thrilled to announce my running mate, @TimKaine, a man who’s devoted his life to fighting for others. -H https://t.co/lTVyfztE5Z

De naam van Kaine zoemde de laatste weken in Amerikaanse media al veelvuldig rond als de belangrijkste gegadigde voor de positie. Andere kandidaten die genoemd werden waren onder meer minister van landbouw Tom Vilsack, Cory Booker, de eerste zwarte senator voor New Jersey en minister van Arbeid Thomas Perez.

Virginia, de staat die Kaine in de senaat vertegenwoordigt, is een zogenoemde swing state. Wellicht kan de keuze voor Kaine zorgen dat Clinton die staat naar zich toetrekt. Daarnaast kan Kaine nog meer Spaanstalige Amerikanen overtuigen hun stem aan Clinton te geven. Kaine spreekt vloeiend Spaans. De katholieke Kaine bracht een jaar door in Honduras, waar hij vrijwilliger was voor een Jezuïtische organisatie.

Lees ons profiel van Tim Kaine: Een ‘nice guy’ die strijdt tegen sociale ongelijkheid

Geleidelijke opbouw carrière

Ervaring en gereedheid voor het presidentschap waren volgens Hillary Clinton de twee belangrijkste eigenschappen die ze zocht in haar running mate, zo zei ze afgelopen maandag in een interview met publieke zender PBS.

“Ik heb het van dichtbij gezien, ik heb er voor een gewerkt, ik heb die ervaring. Dus voor mij is er niks belangrijker dan mijn rotsvaste overtuiging dat de persoon die ik kies letterlijk op een dag president van de Verenigde Staten kan zijn.”

De ervaring van Kaine bestaat vooral uit hoge ambten in Virginia. Zijn carrière kent een rustige opbouw. Hij was raadslid en daarna burgemeester van hoofdstad Richmond, en achtereenvolgens vicegouverneur en gouverneur van de staat. Daarnaast was Kaine van 2009 tot 2011 voorzitter van het bestuur van de Democratische Partij, voordat hij senator werd.

Linkervleugel

Een voordeel dat meespeelt bij een keuze voor Kaine is dat er waarschijnlijk een Democraat benoemd wordt als opvolger voor zijn Senaatszetel. Virginia heeft een Democratische gouverneur die over de benoeming gaat. Over een jaar zijn er pas verkiezingen waarbij de plek weer open staat.

Hoe blij het linkse kamp binnen de Democraten met de keuze voor Kaine is, moet nog blijken. Website Politico schreef over verschillende linkse groeperingen die Kaine bekritiseren omdat hij voorstander zou zijn van regelgeving voor Wall Street waar grote banken van profiteren. Daarnaast is Kaine voorstander van het Trans Pacific Partnership Agreement, een vrijhandelsverdrag voor 12 landen die aan de Stille Oceaan liggen. De linkervleugel van de partij is tegen dat verdrag.

Bekijk ook deze video: Hoe kies je de beste running mate?

Aankomende maandag begint de Democratische conventie. Daar moet het kandidaatschap van zowel Clinton als Kaine officieel worden bekrachtigd. De Republikeinse tegenstrevers zijn sinds deze week ook formeel bekend. Op de Republikeinse conventie in Cleveland werden Donald Trump en Mike Pence benoemd tot presidents- en vicepresidentskandidaat.