Fusie Ahold en Delhaize officieel afgerond

De noodzakelijke toestemming van de Amerikaanse mededingingsautoriteit is vrijdag binnengekomen, melden de bedrijven.

Het nieuwe logo van het fusiebedrijf.
Het nieuwe logo van het fusiebedrijf. Foto Rein van Zanen/ANP

De supermarktfusie tussen Ahold en Delhaize is zaterdag officieel afgerond, zo hebben beide bedrijven bekendgemaakt. De laatste horde, toestemming van de Amerikaanse toezichthouder FTC, werd vrijdag genomen.

De mededingingsautoriteit stelde eerder dat de concerns 81 filialen in de VS moeten afstoten om de geplande fusie door te kunnen laten gaan. Met de verkoop van 86 vestigingen, eerder deze maand, werd de toezichthouder tegemoet gekomen. De supermarktreuzen halen meer dan de helft van hun omzet uit de VS. Ahold heeft in het land winkels onder de naam Shop&Stop en Giant, terwijl Delhaize met Food Lion en Hannaford actief is.

Megafusie

De megafusie tussen het Nederlandse en Belgische bedrijf werd ruim een jaar geleden aangekondigd. Na afronding ervan onstaat een concern met ruim 6.500 winkels in Europa en de Verenigde Staten met 375.000 medewerkers en meer dan 50 miljoen klanten.

Lees ook: Overweldigende steun voor fusie Albert Heijn en Delhaize

Dick Boer, nu nog de topman van Ahold, maar straks van Ahold Delhaize, noemt de afronding van de fusie in een reactie “een historisch moment”. Jan Hommen, voorzitter van de raad van commissarissen stelt dat het nieuwe concern “klaar is voor een sterke start, voortbouwend op een sterke basis, geschiedenis en zeer complementaire activiteiten.”

Aandelen Ahold Delhaize zullen vanaf komende maandag verhandeld worden op de Euronext-beurzen in Amsterdam en Brussel.