Froome vrijwel zeker van gele trui na laatste bergrit

De spannende etappe werd gewonnen door de Spanjaard Ion Izagirre.

Froome in de laatste bergrit zaterdag.
Froome in de laatste bergrit zaterdag. Foto Jeff Pachoud/AFP

Chris Froome is na de laatste bergrit zaterdag vrijwel zeker van Tour-winst. De leidende positie van de Brit in het algemeen klassement kwam in de etappe, die gewonnen werd door de Spanjaard Ion Izagirre, niet meer in gevaar. Bauke Mollema ging in de aanval, maar werd teruggepakt en viel uiteindelijk uit de top tien.

De eerste plaats van Froome werd in de twintigste etappe, tussen Megève en Morzine-Avoriaz, niet meer aangevallen. De renner van Team Sky kwam, vergezeld door onder meer de Fransman Romain Bardet, nummer twee in het klassement en de Combiaanse nummer drie Nairo Quintana op ruim vier minuten van de ritwinnaar binnen.

Twitter avatar LeTour Le Tour de France Le jaune est la couleur de @chrisfroome ! Yellow is @chrisfroome colour! #TDF2016 https://t.co/yTNCGCfqDF

De al de gehele Tour defensief koersende Quintana, vooraf de grootste concurrent voor Froome, kon echter geen vuist maken en verdedigde zijn podiumplek vooral. Grootste verliezer van de dag was de voormalig nummer zes in het klassement Fabio Aru. De Italiaan zakte door het ijs en kwam op zeventien minuten van Izagirre binnen.

Twitter avatar NOSwielrennen NOS Wielrennen De uitslag van de twintigste etappe. https://t.co/XYLICdklIB https://t.co/VdetjM8YyQ

Mollema die gisteren van de tweede naar de tiende plaats duikelde, reed op de flanken van de Joux Plane weg. De voorgift die hij echter kreeg van het uitgedunde peloton was niet groot. Mollema wapperde dan ook terug en moest de groep met Froome, net zoals op de voorlaatste beklimming, laten gaan. Hij finishte uiteindelijk op bijna negen minuten van de ritwinnaar en vijf minuten van Chris Froome. Mollema zal de Tour als beste Nederlander afsluiten op plaats elf.

Twitter avatar LeTour Le Tour de France Nouveau TOP 10 / New TOP 10.
1️⃣ @chrisfroome
2️⃣ @romainbardet
3️⃣ @NairoQuinCo
#TDF2016 https://t.co/2mula0HEVX

Boeiende strijd om de dagzege

De ritzege ging in de rit naar Morzine naar de Spanjaard Izagirre. Hij maakte deel uit van een grote kopgroep die al kort na de start was geformeerd. Op de laatste twee beklimmingen van de dag regende het aanvallen en leek zich telkens weer een ander winstscenario, met de Fransman Julian Alaphilippe en de Italiaan Jarlinson Pantano in de hoofdrol.

Waar dan weer de één, dan weer de ander voorop reed, was het de lepe Vincenzo Nibali, eveneens een voormalig lid van een vroege kopgroep, die op de slotklim uit achtergrond terugkwam en de koplopers voorbijging. Met een afdaling naar de finish voor de boeg, zijn specialiteit, leek de Italiaan een goede kans te maken op de ritzege.

Terwijl Pantano het gat met Nibali klein hield, kwam echter ook Movistar-renner Izagirre terug. Het duo bundelde krachten - Alaphilippe was inmiddels gelost - en reed samen naar de Italiaan van Astana toe. In de afdaling die volgde, reed de Spanjaard weg van zijn twee medevluchters. Hij rondde de korte solo af en kwam als eerste over de meet. De Colombiaan Pantano, afgelopen zondag nog winnaar voor Rafal Majka, beet ditmaal in het stof en werd op negentien seconden tweede.

Nederlanders in de aanval

Verschillende Nederlandse renners maakten zaterdag in de slotrit onderdeel uit van de kopgroep. De teleurstellende Wilco Kelderman probeerde het, evenals Dylan van Baarle en Tom-Jelte Slagter. In de afdaling van de tweede col van de dag, de Colombière, konden zij de aansluiting met de voorste renners echter niet houden en werden op achterstand gereden. Later kwam Kelderman op de beklimming van de Joux Plane nog terug, maar na een val in de afdaling kon hij een goede klassering in de etappe vergeten.