Een ‘nice guy’ die strijdt tegen sociale ongelijkheid

Senator Tim Kaine uit Virginia wordt de running mate van Hillary Clinton. Een rustige, aardige en vooral ervaren bestuurder, die zijn carrière geleidelijk heeft opgebouwd.

Foto Manuel Balce Ceneta / AP

Is Tim Kaine (58) er klaar voor om president te worden? Volgens Hillary Clinton wel. Vooralsnog zal de senator uit Virginia genoegen moeten nemen met het vicepresidentschap als Clinton in november wordt gekozen om het hoogste Amerikaanse ambt te bekleden. Maar, zo zei de Democratische kandidate afgelopen week in een interview: “Voor mij is er niks belangrijker dan mijn rotsvaste overtuiging dat de persoon die ik kies, letterlijk op een dag president van de Verenigde Staten kan zijn”.

Overweging nummer twee: ervaring. Die heeft Kaine in overvloed, op verschillende bestuursniveaus. Hij werd geboren in Minnesota en groeide op in Missouri, maar zijn politieke leven heeft zich vooral afgespeeld in Virginia. Zijn carrière kenmerkt zich door een geleidelijk verloop. Van raadslid in hoofdstad Richmond werkte hij zich op tot burgemeester van dezelfde stad. Vervolgens werd hij vicegouverneur en gouverneur van Virginia. In 2012 kreeg hij zijn huidige functie toen hij tot senator voor Virginia verkozen werd. Hij is onder meer lid van het comité van buitenlandse zaken. Ook was hij twee jaar lang voorzitter van het bestuur van de Democratische Partij.

Swing state

In de aanloop naar de benoeming had Clinton het er niet over, maar mee zal spelen is dat Virginia een swing state is, waar Republikeinen en Democraten ongeveer gelijk op gaan. Ook heeft Kaine wellicht de gave om bijna 18 procent van de Amerikaanse bevolking aan zich te binden: de Spaanstaligen. Vlak voordat hij afstudeerde aan Harvard als advocaat werkte hij een jaar als vrijwilliger bij een Jezuïtische organisatie in Honduras. Daarom spreekt hij vloeiend Spaans.

Zijn geloof, zo zei hij vaak, is de reden dat hij strijdt voor de minderbedeelden in de samenleving. Als advocaat verdedigde hij vaak mensen vanwege de sociale insteek: gedetineerden die de doodstraf hadden gekregen, huurders die door hun huisbaas werden uitgeknepen.

Nog altijd is Kaine een vrome katholiek. Samen met zijn vrouw bezoekt hij wekelijks een kerk in een arm gedeelte van Richmond, waar voornamelijk zwarte Amerikanen komen. Zijn religiositeit kan soms op gespannen voet staan met de progressieve standpunten van zijn partij. In de praktijk zet hij zijn persoonlijke voorkeuren echter opzij. Als katholiek is hij tegen abortus, maar als politicus steunt hij de vrije keuzemogelijkheid van vrouwen. Ook is hij voorstander van het homohuwelijk. Die neiging tot het zoeken van pragmatische oplossingen is kenmerkend voor zijn politieke stijl.

Saai

Amerikaanse media omschrijven Kaine als een typische nice guy. Zelf noemde hij zich in een interview met NBC grappenderwijs “boring”. Komiek Jon Stewart, lange tijd presentator van The Daily Show, becommentarieerde een toespraak van Kaine ooit door te zeggen dat het “ontbrak aan passie, inzichten en enig teken van op koolstoffen gebouwd leven”. De vraag die bij sommigen leeft is dan ook of hij zich staande kan houden in wat waarschijnlijk de hardste campagne aller tijden wordt. Misschien valt het uit te buiten dat er geen enkel schandaal aan hem kleeft, waar Hillary Clinton nog altijd met de nasleep van haar e-mailaffaire worstelt.

Of het een reden geweest is voor Clinton om hem te benoemen is gissen, maar Kaine neemt ook een statistisch voordeeltje mee de campagne in: hij verloor nog nooit een verkiezing.