Een klopjacht, maar de dader pleegde zelfmoord

Van uur tot uur De schietpartij in München vond plaats bij een filiaal van McDonald’s. Het publiek werd aangeraden openbare ruimtes te mijden.

Om tien voor zes komen er bij de politie in München berichten binnen over een schietpartij. De politie rukt massaal uit, met honderden agenten – op foto’s zijn ook agenten in korte broek en op gympen te zien. Er blijkt te zijn geschoten bij een filiaal van McDonald’s in het Olympia Einkaufszentrum, een groot winkelcentrum.

Er begint meteen een klopjacht op de dader(s). Metro, trams en bussen in de stad worden stilgelegd. Het Hauptbahnhof, het grote treinstation in de centrum van de stad, wordt ontruimd en gesloten. Automobilisten wordt gesommeerd de ringweg en andere snelwegen te mijden, om politie en ambulances vrij baan te geven. Het vliegveld van München blijft normaal in bedrijf.

Burgers worden opgeroepen de buurt van het winkelcentrum te mijden en binnen te blijven. De politie drukt taxichauffeurs op het hart bepaalde buurten te vermijden en daar geen klanten mee te nemen.

De politie vraagt mensen vooral geen foto’s of videobeelden van de politieoperatie te verspreiden via sociale media: „Help de daders niet!”, twittert de politie herhaaldelijk.

De achtergrond van de schietpartij blijft lang onduidelijkheid. Tegen negen uur twittert de politie dat er gegronde redenen zijn om aan te nemen dat het om een terreurdaad gaat. Er is sprake van een „acute terreursituatie”. Het gaat vermoedelijk om drie daders, meldt de politie, en ze zouden geweren bij zich hebben.

De stad komt tot stilstand. Clubs en Gasthäuser worden gesloten. Ook het befaamde Hofbräuhaus, met zijn blaaskapel en literglazen bier.

Ook buiten München komt het tot reacties. In de deelstaat Noordrijn-Westfalen wordt de politie in verhoogde staat van paraatheid gebracht. Buurland Tsjechië versterkt de patrouilles aan de grens met Duitsland.

Volgens het alarmsysteem voor grote aantallen gewonden worden „als voorzorgsmaatregel” tientallen artsen en verpleegkundigen opgeroepen.

Tegen elf uur ’s avonds meldt de politie dat er zeker acht doden zijn gevallen. De politie twittert in het Engels, Frans, Duits en Turks. In een tweet in het Frans staat dan dat er bij het winkelcentrum nog een dode is gevonden, die zelfmoord heeft gepleegd. De dader?

Om middernacht vertrouwt de politie het nog niet. Wie bij een voorstelling is geweest, wordt aangeraden daar tot nader order te blijven. Om één uur komt het bericht dat het openbaar vervoer weer rijdt. Iets over half twee trekt de politie haar waarschuwing in om binnen te blijven.

„Naar de huidige stand van zaken van het onderzoek” is de man die zelfmoord heeft gepleegd, de dader en heeft hij alleen gehandeld, twittert de politie om 1.26. Een van de 21 gewonden is dan ook overleden. Op een persconferentie om kwart over twee maakt de politie bekend dat de dader een 18-jarige Duitse Iraniër is die „al langere tijd” in München woont en niet bekend was bij de politie.