Clinton kiest Kaine als running mate

Is Tim Kaine (58) er klaar voor om president te worden? Volgens Hillary Clinton wel, zij wees hem gisteren aan als haar running mate, de kandidaat voor het vice-presidentschap. „Voor mij is er niks belangrijker”, zei ze eerder deze week, „dan mijn rotsvaste overtuiging dat de persoon die ik kies, letterlijk op een dag president van de Verenigde Staten kan zijn.”

Overweging nummer twee: ervaring. Die heeft Kaine in overvloed, op verschillende bestuursniveaus. Hij werd geboren in Minnesota en groeide op in Missouri, maar zijn politieke leven heeft zich vooral afgespeeld in Virginia. Van raadslid in de hoofdstad Richmond werkte hij zich op tot burgemeester van dezelfde stad. Vervolgens werd hij vice-gouverneur en gouverneur van Virginia. In 2012 werd hij senator.

Wat mee zal spelen, is dat Virginia een swing state is, waar Republikeinen en Democraten ongeveer gelijk op gaan. Ook heeft Kaine wellicht de gave om bijna 18 procent van de Amerikaanse bevolking aan zich te binden: de Spaanstaligen. Vlak voordat hij afstudeerde aan Harvard als advocaat werkte hij een jaar als vrijwilliger bij een Jezuïtische organisatie in Honduras. Daarom spreekt hij vloeiend Spaans.

Zijn geloof, zo zei hij vaak, is de reden dat hij strijdt voor de minderbedeelden in de samenleving. Als advocaat verdedigde hij gedetineerden die de doodstraf hadden gekregen en huurders die door hun huisbaas werden uitgeknepen.

Nog altijd is Kaine een vrome katholiek. Samen met zijn vrouw bezoekt hij wekelijks een kerk in een arm gedeelte van Richmond, waar voornamelijk zwarte Amerikanen komen. Zijn religiositeit kan soms op gespannen voet staan met de progressieve standpunten van zijn partij. In de praktijk zet hij zijn persoonlijke voorkeuren echter opzij. Als katholiek is hij tegen abortus, maar als politicus steunt hij de vrije keuzemogelijkheid van vrouwen. Ook is hij voorstander van het homohuwelijk.