Zomertaart

Doodeenvoudig om te maken, licht, knisperend en van het soort dat bijna smelt in de mond.

Illustratie iStock

Ik had beloofd deze zomer met u te koken uit mijn favoriete kookboeken, maar zullen we tussendoor ook gewoon eens iets bakken? We zitten tenslotte volop in het zomerfruit en het zou zonde zijn om daar niets mee te doen. Het recept dat ik met u wil delen, een nectarinetaart, komt uit Maggie’s Harvest van de Australische kook-godmother Maggie Beer.

Gebonden in naturel linnen, met een sierlijke sinaasappelboom erop geborduurd; Maggie’s Harvest is een van de mooiste kookboeken uit mijn collectie. Ik herinner me dat ik er destijds rond de honderd euro voor heb neergeteld. Een idioot bedrag natuurlijk, voor een kookboek, maar het is de investering waard gebleken. Ik maak er regelmatig iets uit en het is telkens weer een genot om uit de kast te pakken. (Overigens heeft u nu al een exemplaar voor 43 euro.)

Beer gebruikt voor haar taart een deeg van boter, bloem en zure room en alleen al het recept daarvoor is de moeite waard. Doodeenvoudig om te maken, licht, knisperend en van het soort dat bijna smelt in de mond. Dit deeg leent zich ook voor vele andere taarten, niet in de laatste plaats voor hartige. Maar vandaag vullen we hem met een ouderwetse banketbakkersroom en gekaramelliseerde schijfjes nectarine. Een zomertaart om te zoenen.