Zoektocht MH370 na huidige zoekactie opgeschort

Na twee jaar nog geen spoor van het verdwenen toestel.

Andrew Winning/Reuters

De zoektocht naar het verdwenen vliegtuig MH370 zal na de huidige zoekactie worden gestaakt. Dat meldt Reuters op basis van een verklaring van de ministers van Maleisië , China en Australië . Zij zijn vrijdag bijeen om de toekomst van de zoektocht te bespreken. De huidige zoektocht wordt gedaan in het zuidelijke deel van de Indische Oceaan. De huidige zoektocht zal naar verwachting over drie maanden worden afgerond.

Vlucht MH370 van Malaysia Airlines verdween op 8 maart 2014 tijdens een vlucht van de Maleisische hoofdstad Kuala Lumpur naar Beijing. Aan boord waren 239 personen. Tot op de dag van vandaag is er niets teruggevonden.

De zoektochten die in de afgelopen twee jaar hebben plaatsgevonden hebben tot nu toe ongeveer 137 miljoen dollar (124 miljoen euro) gekost. De ministers benadrukken dat de zoektocht niet definitief zal stoppen, maar opgeschort zal worden tot er nieuwe aanwijzingen zijn gevonden. Er is tot nu toe een gebied ter grootte van Griekenland uitgekamd.

Lees ook: aan boord tijdens de zoektocht naar vlucht MH370.

In een interview met Reuters zei Paul Kennedy van Fugro donderdag dat er mogelijk op de verkeerde plek wordt gezocht. Kennedy werkt mee aan het onderzoek naar het verdwenen toestel. Fugro is een Nederlands bedrijf gespecialiseerd in bodemonderzoek. Zij leiden het onderzoek naar het verdwenen toestel. Kennedy suggereert dat het vliegtuig mogelijk bij het neerkomen onder water door is gegleden, in plaats van recht naar beneden is gedoken en dat het toestel daarom nog niet is gevonden.