Zes jaar voor vier Nederlandse jihadisten

De mannen, allen tussen 20 en 30 jaar oud, zitten waarschijnlijk in Irak of Syrië. Ze hielden zich bezig met terrorisme.

Archiefbeeld van een rechtszaal in Den Haag.
Archiefbeeld van een rechtszaal in Den Haag. Foto Roel Visser / ANP

Vier Nederlandse jihadisten die zijn afgereisd naar Irak en Syrië om te vechten voor terroristische organisaties als Islamitische Staat, zijn veroordeeld tot zes jaar cel. De straf komt overeen met de eis van justitie.

Noureddin B. (23), Abdullah R. (29), Thijs B. (26) en Driss D. (28) waren niet in de Haagse rechtszaal aanwezig. De rechtbank vermoedt dat ze in Syrië zijn. De 28-jarige man is mogelijk overleden, maar omdat de rechtbank onvoldoende aanwijzingen heeft dat hij niet meer in leven is, is hij toch bij verstek veroordeeld. Woensdag werd nog besloten een 25-jarige jihadganger niet te vervolgen omdat hij waarschijnlijk is omgekomen.

Twitter avatar AMKouwenhoven Andreas Kouwenhoven Haagse rechtbank veroordeelt 4 NLse Syiegangers tot zes jaar cel. Ze hebben zich aangesloten bij terroristische groepen zoals IS

De jongste verdachte, Noureddin B., heeft volgens de rechter deelgenomen aan een trainingskamp. Ook Thijs B. werd daarvan verdacht, maar hij is vrijgesproken. Driss D. werkte mee aan de ronselfilm Oh oh Aleppo.

Justitie vond bewijs in telefoongesprekken, foto’s en filmpjes die verspreid werden via sociale media en verklaringen van getuigen en stelde vast dat de vier zich hadden aangesloten bij terroristische organisaties en zich hadden beziggehouden met de voorbereiding van terroristische handelingen. De rechtbank ging daar in mee.