Vierdaagse

42.557 lopers halen de eindstreep

Precies 42.557 wandelaars hebben de honderdste Vierdaagse uitgelopen. Er vielen vrijdag nog 439 lopers uit, wat vrij veel is voor de laatste dag met de feestelijke intocht in Nijmegen tot besluit. Het aantal uitvallers is ongeveer het dubbele van de jaren hiervoor op de laatste loopdag, terwijl de organisatie de finishtijd nog verruimde. Marsleider Johan Willemstein wijt het hoge aantal uitvallers in deze Vierdaagse-editie deels aan het warme weer en deels aan het feit dat er vijfduizend lopers meer dan normaal mee mochten doen, vanwege het jubileum van de wandeltocht. Koning Willem-Alexander dook vrijdagavond onaangekondigd op tussen de wandelaars in het Brabantse Cuijk en liep met hen over de pontonbrug over de Maas. Wandelaars vonden deze Vierdaagse „erg zwaar”. Zelfs sommige zeer ervaren lopers moesten onderweg opgeven. Ook onder de honderd alleroudsten, van 82 tot 93 jaar, waren veel uitvallers, vooral doordat zij volgens onderzoekers veel te weinig drinken. (ANP)