Vier patiënten UMC blind aan een oog na ooginfectie

De patiënten hebben het ziekenhuis aansprakelijk gesteld. Het UMC heeft ze een financiële tegemoetkoming aangeboden.

Foto Bart Maat/ ANP

Vier van de zes patiënten die vorig jaar een ooginfectie opliepen in het Universitair Medisch Centrum (UMC) Utrecht zijn aan één oog blind geworden. Zij hebben het ziekenhuis aansprakelijk gesteld, zo bericht het televisieprogramma Zembla.

In een reactie stelt het academische ziekenhuis dat “aansprakelijkheid niet vast [is] komen te staan”.

Mogelijke rechtszaak tegen UMC

Het UMC Utrecht betreurt dat de patienten moeten leven “met dit ingrijpende gevolg van de infectie”. Volgens het ziekenuis komen er jaarlijks twee tot drie van dit soort infecties voor. In 2015 waren er echter meer ooginfecties, waarna het UMC de bewuste operatiekamer heeft gesloten en een onderzoek heeft ingesteld.

Een directe oorzaak voor de infecties werd niet aangetoond, het UMC besloot wel om de patiënten financieel tegemoet te komen.

“Uit het onderzoek is gebleken dat een aantal factoren mogelijk het risico op het ontstaan van de infecties heeft verhoogd. Dit heeft voor deze patiënten de kans op een optimaal resultaat van de ingreep mogelijk nadelig beïnvloed. De financiële tegemoetkoming helpt wellicht om dat leed te verzachten.”

Het UMC heeft de infecties gemeld bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg. Jasper Keizer, een van de advocaten van de getroffen patiënten is niet tevreden met de uitleg van het UMC, zo laat hij weten aan Zembla. Hij wil meer duidelijkheid en overweegt om naar de rechter te stappen.

“Ze stellen: er is geen duidelijke oorzaak, daarom kan de aansprakelijkheid niet worden vastgesteld. Ik vind dat het ziekenhuis meer duidelijkheid moet geven over de factoren die hebben geleid tot de infectie. Als ze dat niet willen, zullen wij de rechter vragen om de bewijslast om te draaien.”

Meerdere problemen bij UMC

Het UMC Utrecht, met 1,1 miljard omzet één van de grootste ziekenhuizen van Nederland, is het afgelopen jaar vaker negatief in het nieuws geweest. Eind vorig jaar werd het overlijden van twee patiënten op de operatietafel niet, zoals wel is voorgeschreven, gemeld bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg. Daarnaast verzweeg het ziekenhuis een medische misser, waarna het UMC de patiënt ruim 350.000 euro betaalde.

Lees ook het verhaal achter de medische misser: ‘Ik sterf aan medische nalatigheid’

In april besloot de Inspectie voor de Gezondheidszorg het academisch ziekenhuis voor zes maanden onder verscherpt toezicht te plaatsen. De toezichthouder wil dat het UMC de plannen voor het verbeteren van de kwaliteit en veiligheid van de zorg sneller gaat doorvoeren.