VHS

Wie koopt ’s werelds laatste videorecorder? Funai stopt ermee

Video killed the radio star, zongen The Bugles in 1979. Dat was in de tijd dat de wereld kennismaakte met VHS, de videorecorder die in bijna elke huiskamer te vinden was. Ruim dertig jaar later valt het doek voor de videorecorder. Het Japanse Funai, de laatste fabrikant die nog VHS-systemen produceerde, stopt er deze maand mee. Dat maakte het bedrijf deze week bekend

Funai verkocht ooit jaarlijks 15 miljoen recorders per jaar, maar dat aantal daalde gestaag naar niet meer dan 750.000 exemplaren per jaar. Te weinig om rendabel te zijn, hoewel je voor een combinatie van een Funai-videorecorder en dvd-speler nog altijd ruim 300 euro betaalt.

VHS, ontwikkeld door JVC, was niet de beste videotechnologie die voorhanden was, maar werd toch dé standaard na een vermaarde ‘formatenoorlog’ met Betamax (Sony). In veel Nederlandse huiskamers stond een Video 2000-recorder van Philips, met een videocassette die je kon omkeren om de band tweezijdig op te nemen.

Dvd killed the video tape, zouden The Bugles nu zingen – ware het niet dat de dvd alweer deels vervangen is door blu-ray en de harddiskrecorder. Opslagmedia zijn overbodig op het moment dat je een abonnement op een online videodienst hebt, zoals Netflix.

Ondanks het verdwijnen van de videorecorder is er nog wel vraag naar oude banden, zoals originele box-sets van Star Wars of Disney. Een gerucht dat Disney-films met een zwart logootje achterop ettelijke duizenden dollars waard zouden zijn, bleek een hoax. Ze staan wel voor die bedragen op veilingsite E-bay, maar geen verzamelaar die het ervoor overheeft.