Veteranen Zimbabwe breken met Mugabe

President Robert Mugabe van Zimbabwe heeft belangrijke bondgenoten verloren in zijn verbeten strijd om aan de macht te blijven. Donderdag liet de Zimbabweaanse Associatie van Oorlogsveteranen publiekelijk weten te breken met de 92-jarige president die al 36 jaar aan de macht is en zich in 2018 opnieuw wil laten herkiezen. De veteranen, voormalig wapenbroeders in de onafhankelijkheidsstrijd in de jaren zeventig, noemen de president dictatoriaal, manipulatief en egocentrisch.

De veteranen hebben Mugabe de afgelopen jaren steeds gesteund. Hij kon op hen rekenen bij het weerstand bieden aan protesten, ook als daar geweld aan te pas moest komen. Maar de afgelopen periode kwamen spanningen aan de oppervlakte. In februari waarschuwde Mugabe de veteranen zich niet te bemoeien in de strijd om zijn opvolging. De politie zette traangas en waterkanonnen in om groepen veteranen te verspreiden die hun steun betuigden aan de in ongenade gevallen vicepresident Joice Mujuru. Ook spraken ze hun afkeer uit over Mugabe’s echtgenote Grace, die naar verluidt grote invloed uitoefent op de ziekelijke president.

De breuk komt op een precair moment. De afgelopen weken zijn er grote straatprotesten geweest in de hoofdstad Harare en andere steden tegen het economisch wanbeleid, de corruptie en de enorme zelfverrijking van de kliek rond Mugabe. De veteranen verwijten Mugabe de jongeren binnen de regeringspartij ZANU-PF van zich te hebben vervreemd.

Het economisch wanbeleid heeft geleid tot een acute geldcrisis in Zimbabwe. De invoer van goederen uit Zuid-Afrika is stilgelegd. De regering probeert nieuwe leningen los te krijgen van het IMF en andere buitenlandse donoren.

De jongeren organiseren zich via sociale media. Vorige week werd een van de leiders, dominee Prosper Mkwananzi, opgepakt, maar na een dag weer vrijgelaten op last van de rechter. Hij verblijft nu in Zuid-Afrika maar zegt terug te willen keren.