Vandaag in de Tour: de laatste aankomst bergop, wie durft?

Doet Bauke Mollema een verwoede poging om nog voor het geel te koersen en valt hij aan, of verdedigt hij zijn tweede plek?

Bas Czerwinski/ANP

Etappe 19 is er weer een voor de klimgeiten en voert de renners van Albertville naar Saint Gervais. Daar komen de renners bergop over de finish in Saint Gervais, na een col van de eerste categorie, aan de voet van de Mont Blanc. Het is ook meteen de laatste finish bergop. Het is de eerste van een tweeluik aan zware Alpenetappes. Vrijdag staat een etappe van 146 kilometer kilometer op het programma.

Albertville is geen onbekende plaats voor sportliefhebbers. Naast dat het een ski- en vakantieoord is, deed het in 1992 dienst als gaststad van de Olympische Winterspelen. Toen werd het skigebied van Les Trois Vallées en La Plagne gebruikt. Ten westen van Albertville ligt het Olympisch park met verschillende stadions.


Het was overigens geen editie die de boeken inging als succesvolle. ‘We’ wonnen maar een gouden medaille: Bart Veldkamp werd eerste op de 10 kilometer. Daarnaast wonnen we eenmaal zilver (Falko Zandstra op de 5 kilometer) en Leo Visser won tweemaal brons (5 kilometer en 1500 meter).

Nu geen winterse taferelen. Het is tegen de 30 graden Celsius en plaatselijk valt er een pittige onweersbui. Ook de vooruitzichten zijn anders. ‘We’ staan tweede: Bauke Mollema staat nog steeds tweede na de tijdrit van donderdag. Een tijdrit die gewonnen werd door Chris Froome, Tom Dumoulin werd tweede. Mollema zijn tijdrit was gemiddeld, hij moest tien klassementsrijders voor zich laten en verloor twee seconden op directe concurrent Adam Yates. Vrijdag zal voor de Nederlander de vraag spelen: doet hij een verwoede poging om nog voor het geel te koersen en valt hij aan, of verdedigt Mollema zijn tweede plek?

De route

Het is relatief korte rit, met veel klimmen en dalen. Dat is vaak een recept voor spektakel. Al na 400 meter begint het klimmen, de renners moeten dan de Collet de Tamié temmen. Een klim van 8,1 kilometer met een een gemiddeld stijgingspercentage van 7 procent. Daarna volgen de Col de la Forclaz de Montmin (9,8 kilometer, 6,9 procent stijgen) en de Montee de Bisanne (een beklimming van de buitencategorie met 12,4 kilometer, 8,2 procent). Deze laatste beklimming zit voor het eerst in de Tour.

De climax van de rit zit aan het begin van de slotklim naar Saint-Gervais, Mont Blanc. Die is namelijk het zwaarst en biedt de beste mogelijkheden voor renners die alles of niets willen spelen. De eerste kilometer gaat zelfs 12,9 procent omhoog. De kilometers die volgen zijn niet veel makkelijker. De klim naar de finish heeft een gemiddeld stijgingspercentage van 8 procent.

De etappe begint om 13:10 en de finish wordt rond 17:40 verwacht.

NRC-redacteur Maarten Scholten tipt voor deze zware etappe een andere Nederlander die het ook erg goed doet, Stef Clement:

“Elf dagen geleden stond Stef Clement nog veertigste in het klassement, maar door zijn sterke optredens koerst hij nu af op een plek in de toptwintig. Woensdag zat hij weer mee in een ontsnapping, donderdag reed hij een prima tijdrit, inmiddels staat hij negentiende in het klassement. Dat maakt hem de beste Nederlander na Bauke Mollema, die tweede staat. Zijn vorm komt op een cruciaal moment, Clement (33) zoekt nog een ploeg voor na dit seizoen; zijn Zwitserse team IAM Cycling houdt op te bestaan. Vrijdag een nieuwe, loodzware bergetappe met een slotklim op de flanken van de Mont Blanc. Nieuwe kans voor Clement om zich te laten zien.”