Universiteit heeft geen baan voor van fraude verdachte psycholoog

Wetenschapsfraude

De van fraude verdachte sociaal psycholoog Jens Förster vertrok uit Amsterdam voor een leerstoel in Bochum. Hij is daar niet meer welkom.

De van datafraude verdachte sociaal psycholoog Jens Förster krijgt geen vaste aanstelling in Duitsland. Förster was tot 2014 hoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam.

Dinsdag publiceerde de Ruhr Universiteit in Bochum (RUB) een advertentie voor een nieuwe hoogleraar sociale psychologie, met andersoortige (meer economische) expertise dan Förster. Die is daar nu hoogleraar op een tijdelijk contract. De RUB wil desgevraagd geen toelichting geven en verwijst naar de vacaturetekst op de eigen website.

Integriteitsonderzoek van de Universiteit van Amsterdam en van het beroepsorgaan LOWI, en een procedure bij het tuchtcollege van de Deutsche Gesellschaft für Psychologie leidden eerder tot het terugtrekken van drie publicaties van Förster uit vakbladen. Een tweede onderzoekscommissie van de Universiteit van Amsterdam adviseerde in 2015 het schrappen van nog eens vijf artikelen, vanwege statistisch hoogst onwaarschijnlijke patronen. Een inventarisatie van deze krant wijst uit dat twee vakbladen binnenkort een ‘expression of concern’ zullen publiceren. Eén blad laat weten op een terugtrekking af te koersen, twee andere bladen hebben nog geen besluit genomen. De Universiteit van Amsterdam doet nog onderzoek naar een (ook in een vakblad verschenen) hoofdstuk in een door Förster begeleid proefschrift, waarvoor de sociaal-psycholoog als co-auteur data heeft geleverd.

Förster zag in 2015 af van een prestigieus Humboldt-professoraat in Bochum, met een beurs van vijf miljoen euro. De Duitser heeft altijd ontkend dat hij data heeft gemanipuleerd, onder meer via lange blogs op de website socolab.de. Hij reageert niet op vragen van deze krant over zijn vertrek bij de RUB.