Uitleveringen verdachten aan Turkije opgeschort

Het ministerie zegt niet te weten of de verdachten een eerlijk proces kunnen verwachten, nu Erdogan bijna 3.000 rechters heeft ontslagen.

Foto Roos Koole / ANP

Nederland heeft besloten twee verdachten voorlopig niet uit te leveren aan Turkije. Dat bevestigt het ministerie van Veiligheid en Justitie na berichtgeving in De Volkskrant. Het gaat om de enige twee uitleveringsverzoeken die nu lopen.

Volgens een woordvoerder van het ministerie is het besluit genomen naar aanleiding van de nasleep van de mislukte couppoging vorige week. Vele publieke functionarissen zijn opgepakt of ontslagen, onder wie bijna 3.000 rechters en officieren van justitie. Door het uitroepen van de noodtoestand is ook de Turkse naleving van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens in de ijskast gezet.

“In deze individuele gevallen is besloten voorlopig geen gehoor te geven aan het verzoek om uitlevering,” aldus een woordvoerder van het ministerie. “Wij moeten bijvoorbeeld toetsen hoe de detentieomstandigheden zijn en hoe de kans is op een eerlijk proces.” Na de gebeurtenissen van de afgelopen week zegt het ministerie daar nu geen zicht op te hebben.

‘Maat is vol’

Donderdag werd al bekend dat een aantal rechters verzoeken om rechtshulp of uitlevering uit Turkije heeft uitgesteld, wegens de politieke reactie op de couppoging. Rechters beslissen of een verdachte mag worden uitgeleverd, het ministerie of dat daadwerkelijk ook gebeurt.

Eerder deze week liet Amsterdamse rechter-commissaris Ronny van der Water in NRC al weten geen rechtshulpverzoeken uit Turkije meer in behandeling te nemen. Daarover zei hij:

“Het is onacceptabel dat Turkse rechters en bloc de schuld krijgen voor het steunen van een staatsgreep. Ik besef dat ik volgens verdragsregels moet samenwerken maar ik heb ook een geweten en voor mij is de maat vol.”