Turkse minister: uitlevering Gülen moet snel kunnen

Het is aan Washington of er vaart wordt gemaakt, of dat de procedure wordt gerekt, zegt Cavusoglu.

Archiefbeeld van Mevlüt Cavusoglu.
Archiefbeeld van Mevlüt Cavusoglu. Foto Geert Vanden Wijngaert / AP

De Verenigde Staten kunnen “coupleider” Fethullah Gülen snel uitleveren, als ze dat willen. Dat heeft de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlüt Cavusoglu gezegd in een interview met staatsomroep TRT Haber, meldt persbureau Reuters. Washington zou voorgesteld hebben een commissie in te stellen om over een eventuele uitlevering te spreken en Turkije is daartoe bereid, zei de minister.

Gülen wordt ervan beschuldigd de aanstichter te zijn van de putschpoging in Turkije, vorige week. Zijn aanhangers worden door de aanhang van Erdogan gezien als potentiële verraders.

Ballingschap

Fethullah Gülen leeft al jaren in ballingschap in Pennsylvania. Turkije heeft de VS om zijn uitlevering gevraagd. De VS heeft gezegd eerst overtuigend bewijs te willen zien voor daar sprake van kan zijn. Desondanks vindt Cavusoglu dat er vaart gemaakt kan worden:

“Als je de kwestie rond de uitlevering van Gülen zou willen rekken, kan dat jaren duren, maar als je beslist te werk gaat kan het op korte termijn geregeld worden.”

Gülen heeft de couppoging veroordeeld en ontkent alle betrokkenheid. Ankara vindt dat voorkomen moet worden dat hij, tot er een besluit genomen is over zijn uitlevering, de gelegenheid krijgt om naar het buitenland te vluchten.

Lees ook een portret van Gülen: Een machtige, broze man in de bossen van Pennsylvania

Noodtoestand

Secretaris-generaal Ban Ki-moon van de Verenigde Naties heeft Ankara opgeroepen “zijn uiterste best te doen de grondwet en internationale mensenrechten volledig te respecteren“:

“Daarbij inbegrepen is de vrijheid van meningsuiting, bewegingsvrijheid en vrijheid van vreedzame vergadering, de vrijheid van de rechterlijke macht en andere juristen en het recht op een eerlijk proces.”

Woensdag kondigde Erdogan naar aanleiding van de coup voor drie maanden de noodtoestand af. Tienduizenden mensen werden in de afgelopen week op non-actief gesteld, ontslagen, opgepakt of anderszins in hun vrijheid beperkt. Onder meer Duitsland heeft zijn zorgen over de noodtoestand geuit. Ban heeft volgens de verklaring van de VN “kennis genomen van de herhaaldelijke verzekering door hoge Turkse functionarissen met betrekking tot het respecteren van de wet”:

“Dit is met name belangrijk in de nasleep van het uitroepen van de noodtoestand en de voortdurende arrestaties, inhechtenisnemingen en schorsingen.”