Topman zorginstelling Laurens weg

Laurens werd onlangs aangemerkt als een van de elf verpleeghuizen die slecht presteren.

Het logo van zorginstelling Laurens.
Het logo van zorginstelling Laurens. Foto Remko de Waal / ANP

Bestuursvoorzitter van zorginstelling Laurens Ids Thepass is per direct opgestapt. Dat meldt het zorgbedrijf, dat onlangs door IGZ aangemerkt werd als een van de elf verpleeghuizen die slecht presteren.

Na die negatieve kwalificatie kwam de positie van Thepass binnen Laurens onder vuur te liggen. Hij zegt hierdoor te hebben geconcludeerd “dat het voor Laurens als organisatie de juiste keuze is dat ik met onmiddellijke ingang mijn functie neerleg”. Thepass gaat geen gebruik maken van een vertrekregeling.

Eerder deze maand gaf Thepass nog aan om juridische stappen tegen de IGZ te overwegen vanwege het plaatsen van Laurens op de lijst. De Inspectie kreeg direct na de publicatie van de “zwarte lijst” kritiek uit meerdere hoeken, omdat oude gegevens waren gebruikt. Hierdoor werden zorginstellingen die de afgelopen maanden aan verbetering hadden gewerkt alsnog als “slecht” aangemerkt.

Laurens was een van die instellingen. Extra pijnlijk was dat het bedrijf ook financieel een zwaar jaar achter de rug had en tegelijkertijd had gewerkt aan een beter zorgproduct. De Rotterdamse zorginstelling zei na publicatie van de lijst “nooit” onder verscherpt toezicht te hebben gestaan en eiste onmiddellijke rectificatie. Een woordvoerder zei eerder:

“Het publiceren van een lijst van zorginstellingen door de IGZ en het daarin expliciet noemen van Laurens als instelling is een groot onrecht naar onze medewerkers, klanten en hun familieleden. De IGZ creëert onnodig onzekerheid en onrust bij een heel kwetsbare groep mensen, dat vinden we onacceptabel.”

De Raad van Toezicht accepteert het besluit van Thepass, die eigenlijk tot eind dit jaar had willen aanblijven. Zijn positie wordt voorlopig waargenomen door Vincent Maas. Thepass was sinds 2006 topman bij de instelling.