Tom Dumoulin na val uit de Tour de France

De tweevoudig etappewinnaar heeft last van zijn linkerpols en linkerschouder.

Tom Dumoulin in actie tijdens de achtiende etappe van de Tour de France tussen Sallanches en Megeve.
Tom Dumoulin in actie tijdens de achtiende etappe van de Tour de France tussen Sallanches en Megeve. Foto Bas Czerwinski/ ANP

Wielrenner Tom Dumoulin van Giant-Alpecin is tijdens de negentiende etappe in de Tour de France gevallen en afgevoerd. Hij stapt uit de koers.

Twitter avatar GiantAlpecin Team Giant-Alpecin #TDF2016 @tom_dumoulin has pain to left wrist and will have examination later. Update as soon as we have the info.

De tweevoudig etappewinnaar heeft last van zijn linkerpols en linkerschouder. Het is onduidelijk of hij iets heeft gebroken. Een blessure komt zeer slecht uit voor Dumoulin. Hij heeft zijn zinnen gezet op de tijdrit in de Olympische Spelen van Rio de Janeiro.

Flinke zwiep met het stuur

Vlak voor het beklimmmen van de Montée de Bisanne viel Dumoulin met een enorme buiteling op het asfalt. Het was niet goed zichtbaar waarom de tijdritspecialist de macht over het stuur verloor. Door de val reed de Eritreër Daniel Teklehaimanot tegen hem aan.

Dumoulin greep gelijk naar zijn pols, maar stapte uiteindelijk wel weer op. Na overleg met de ploegleiding besloot de Limburger te stoppen met de koers. Hij wordt overgebracht naar een dokterspost bij de finish voor een röntgenonderzoek.

Tijdens de afgelopen Ronde van Italië moest Dumoulin ook afstappen. Hij had toen last van een zitvlakblesurre.

Succesvolle Tour voor Dumoulin

Dumoulin was eigenlijk niet van plan om te starten in de Tour de France, maar door zijn vroeg exit in de Giro besloot hij wel deel te nemen. In de eerste week konden de klassementambities van de 25-jarige Limburger in de prullenbak. In de vijfde heuvelachtige rit verloor hij veel tijd.

Maar Dumoulin is geen renner die anoniem wil rondrijden in een grote ronde. In de zware bergetappe met aankomst op de Arcalis in Andorra liet de renner van Giant-Alpecin zien hoe sterk hij was. In deze koninginnenrit demarreerde hij vlak voor de slotklim en als erkende tijdrijder reed hij hard weg bij zijn medevluchters. Het was voor het eerst sinds 2002, de winst van Michael Boogert op La Plagne, dat een Nederlander weer een bergetappe wist te winnen.

Lees ook: Dumoulin niet goed? Dat dacht je maar

De klasse van Dumoulin was vooral zichtbaar tijdens de 37,5 kilomter lange tijdrit van Bourg-Saint-Andéol naar La Caverne du Pont-d’Arc. Op de dag na de aanslag in Nice deklasseerde hij alle tijdrijders en klassementsrenners, onder wie geletruidrager Chris Froome, met een wereldtijd en won zijn tweede etappe in de Tour. Ook afgelopen donderdag tijdens de 17 kilometer lange tijdrit reed Dumoulin zeer sterk, alleen deze keer moest hij zijn meerdere erkennen in Froome.