Tien arrestaties om plan aanslag bij Olympische Spelen in Rio

Brazilië

Tien personen zijn in diverse Braziliaanse staten gepakt wegens terreurverdenking. De veiligheidsmaatregelen in Rio zijn verscherpt.

De Braziliaanse politie heeft tien mensen gearresteerd op verdenking van het beramen van een terreuraanslag tijdens de Olympische Spelen die over twee weken van start gaan in Rio de Janeiro.

Volgens de Braziliaanse minister van Justitie, Alexandre De Moraes, zijn arrestaties en huiszoekingen verricht in tien staten. Donderdagmiddag waren nog twee verdachten voortvluchtig. De tien aangehouden Brazilianen maken volgens SITE Intelligence Group, die online verkeer tussen jihadisten controleert, deel uit van een nog niet eerder bekende terroristische groep ‘Ansar al-Khilafah Brazil’. De groep zou via Whatsapp en Facebook contact hebben gezocht met IS en berichten verspreiden. De Braziliaanse leden zouden IS-leider Abu Bakr al Baghdadi aanhangen. „We hebben alles kunnen traceren, tot en met hun eerste contact met IS en de eed die ze hebben gezworen. Daarna is begonnen met voorbereidingen voor de aanslag en werd duidelijk dat de Olympische Spelen doel waren”, aldus de minister. Hij noemde de voorbereidingen „amateuristisch”. De tien gearresteerde Brazilianen stuurden na de aanslag in Nice gelukwensen naar IS via internet, aldus de minister.

Het kabinet onder leiding van interim president Michel Temer kwam donderdag in spoedvergadering bijeen. In aanloop naar de Spelen zijn veiligheidsmaatregelen sterk opgevoerd. Na de aanslag in Nice vorige week is de ongerustheid op een mogelijke terroristische aanslag tijdens de Olympische Spelen verder toegenomen.

Het is voor Brazilië nieuw dat Brazilianen zich verenigen in een terroristische groep en sympathieën hebben voor IS. Deze Ansar-al Khilafah Brazil beweging zou zelfs de eerste extremistische beweging van Zuid Amerika zijn met betrekkingen met IS.