Sam Allardyce nieuwe bondscoach Engeland

Hij volgt Roy Hodgson op, die vertrok na de verrassende nederlaag tegen IJsland op het EK in juni.

Sam Allardyce op archiefbeeld.
Sam Allardyce op archiefbeeld. Foto Lindsey Parnaby / AFP

Het Engelse voetbalteam heeft een nieuwe bondscoach. Sam Allardyce is aangesteld als opvolger van Roy Hodgson, zo maakte de voetbalbond (FA) vrijdag bekend.

Twitter avatar England England It’s official. We are delighted to announce that Sam Allardyce is the new manager of the #ThreeLions! https://t.co/7L3y9S62TP

Allardyce, bijgenaamd ‘Big Sam’, heeft nooit een topclub onder zijn hoede gehad. Hij was eerder onder meer trainer van Newcastle United en Blackburn Rovers. Tot aan zijn benoeming tot bondscoach was hij een jaar lang trainer van Sunderland. Die ploeg wist hij afgelopen seizoen ternauwernood te behoeden voor degradatie. De club werd 17e van de 20. De laatste drie clubs degraderen uit de Premier League.

De vorige bondscoach stapte op na een teleurstellend verlopen Europees kampioenschap in Frankrijk, afgelopen juni. In de achtste finale werden ‘The Three Lions’ verrassend uitgeschakeld door IJsland, na vroeg in de wedstrijd op voorsprong gekomen te zijn. Ook op eerdere toernooien onder leiding van Hodgson wisten de Engelsen nooit hoge ogen te gooien. Op het WK 2014 in Brazilië kwam Engeland niet voorbij de groepsfase. Twee jaar eerder, op het EK in Oekraïne en Polen strandde Engeland in de kwartfinale.