Obama weer even wetenschapper

Barack Obama begon zijn loopbaan als wetenschapper. Nu heeft de Amerikaanse president weer even een uitstap gemaakt naar de wetenschap, met een publicatie in een toptijdschrift.

Barack Obama als student aan Harvard Law School, waar hij zijn academische carrière begon.
Barack Obama als student aan Harvard Law School, waar hij zijn academische carrière begon.

Barack Obama heeft in het gezaghebbende medische tijdschrift JAMA een artikel gepubliceerd, compleet met samenvatting, onderzoeksresultaten en conclusies. Hiermee is Obama waarschijnlijk de eerste Amerikaanse president die in zijn zittingsperiode een wetenschappelijk artikel schrijft.

In het artikel – met 68 voetnoten – analyseert Obama data uit verschillende rapporten en studies over zijn eigen ‘Obamacare’. Hij concludeert onder meer dat door zijn zorgwet het aantal onverzekerde Amerikanen is gedaald van 16 procent in 2010 tot 9,1 procent in 2015.

Enige auteur Obama heeft hulp gekregen van zeven stafleden van het Witte Huis, die bij naam worden genoemd onder het artikel. Het artikel is niet door experts beoordeeld in een peer review. Wel hebben de meest ervaren redacteuren van JAMA het artikel in twee ronden geredigeerd, zei hoofdredacteur Howard Bauchner tegen persbureau Bloomberg: „JAMA heeft enorm hoge normen en de president moest hieraan zeker voldoen.”

Eerder presidenten hebben in wetenschappelijke tijdschriften wel commentaren en opiniestukken geschreven, meldt het tijdschrift Scientific American. Zo blikte Bill Clinton in 1997 vooruit op de wetenschap van de 21ste eeuw in het tijdschrift Science. Georg W. Bush schreef in 2004 in JAMA over, jawel, toegang tot de zorg.