Boeken

NRC Boeken top-10: de best verkochte boeken van de afgelopen week

De NRC Boeken top-10 is gebaseerd op de verkoopcijfers van twaalf Nederlandse literaire boekwinkels.

 1. Hanya Yanagihara: Een klein leven

  yanagihara

  In Een klein leven weet Hanya Yanagihara je zielsdiep te ontroeren. Ondanks de serieuze gebreken van haar boek. Lees hier de recensie terug: ‘Zo’n boek dat maar héél af en toe voorbij komt

 2. Elena Ferrante: De geniale vriendin

  ferrante

  In haar Napolitaanse vierluik toont de mysterieuze schrijfster haar uitzonderlijk schrijverschap. ‘Bij elke regel moet je bang zijn dat je het niet zult halen. Al mijn boeken zijn zo ontstaan.’ Lees hier het NRC-interview terug met Ferrante: ‘Als schrijver moet je het onzegbare willen zeggen

 3. Konstantin Paustovski: Goudzand

  paustovski

  Uit bijna elke bladzijde van deze niet eerder vertaalde dagboeken, (reis) verhalen en brieven blijkt de morele en literaire grootsheid van deze Russische schrijver. Lees hier de recensie: ‘Heksenjacht en heldenmoed’

  Samengesteld en vertaald door Wim Hartog. Van Oorschot, 670 blz. € 34,99

 4. Saskia Noort: Huidpijn

  huidpijn

  Meest recente thriller van een van de best verkopende thrillerauteurs die Nederland rijk. Huidpijn biedt een inkijken in de Nederlandse televisiewereld, aan de van hoofdpersoon en televisiepresentatrice Anna. Zijn wordt vanaf de eerste pagina onder druk gezet. Nog niet gerecenseerd in NRC.

 5. Arnon Grunberg: Moedervlekken

  grunberg

  Eindelijk verscheen begin mei 2016 de moederroman van Grunberg. Al lijkt de moeder veel op die van de schrijver, ze is anders dan je verwacht. Een verkapte autobiografie is het niet. Lees hier de NRC-recensie terug: ‘Moeder is niet geschikt voor de toekomst’

 6. Emma Cline: De meisjes

  cline

  Emma Cline put in De meisjes duidelijk inspiratie uit de gewelddadige sekte rondom Charles Manson. Het resultaat is een waanzinnige goede debuutroman. Lees hier de NRC-recensie terug: ‘Je kan haar personages haast ruiken

 7. Paulien Cornelisse: De verwarde cavia

  paulien

  In korte hoofdstukjes – die nog enigszins de feuilletonvorm waarin ze geschreven zijn verraden – tekent columnist en cabaretier Paulien Cornelisse miniatuurtjes van het kantoorleven, dat zich afspeelt rond de nietmachine en de pantry.

 8. Lize Spit: Het smelt

  hetsmelt

  Een strop, een ijsblok en de schaduw van een allesbehalve rimpelloos verleden sturen het debuut van de Vlaamse Lize Spit, dat zich ontpopt als een coming of age-roman met een geheel eigen idioom.

 9. Maarten ’t Hart: De moeder van Ikabod & andere verhalen

  hart

  Ernst en humor, plechtige woorden en straattaal, daar zijn ze weer in de nieuwe verhalenbundel van Maarten ’t Hart. En steeds die vanzelfsprekende eigenzinnigheid. Lees hier de NRC-recensie terug: ‘God geeft weer eens geen sjoege

 10. Jeff Kinney: Het leven van een loser 10: FF Offline

  kinney

  Bram Botermans, hoofdpersoon uit Jeff Kinney’s populaire kinderboekenreeks ‘Leven van een loser’, moet zich dit tiende deel nodig offline. Om die reden besluit zijn moeder een weekend alle elektriciteit af te laten sluiten. Dit boek is nog niet gerecenseerd in NRC.