Nog eens 45 olympiërs betrapt op doping

Er worden geen namen genoemd in de verklaring van het IOC. De sportkoepel liet alleen weten dat 23 van de dertig dopinggevallen in Peking een medaillewinnaar betreft.

IOC-voorzitter Thomas Bach.
IOC-voorzitter Thomas Bach. Fabrice Coffrini/ AFP

Bij het opnieuw testen van monsters van atleten die aan de Olympische Spelen van Peking in 2008 en Londen in 2012 meededen, zijn nog eens 45 olympiërs betrapt op doping. Dat meldde het Internationaal Olympisch Comité vrijdag.

Er worden geen namen genoemd in de verklaring van het IOC. De sportkoepel liet alleen weten dat 23 van de dertig dopinggevallen in Peking een medaillewinnaar betreft. Het betreft atleten uit 4 sporten en 8 landen. De overige vijftien dopinggevallen uit Londen komen uit 2 sporten en 9 landen.

Het IOC is momenteel bezig met het informeren van de sporters en de nationale sportkoepels over de positieve tests. Daarna wordt besloten wat er met de atleten en hun mogelijke medailles gebeurt. lle schuldige sporters worden uitgesloten van de Olympische Spelen in Rio de Janeiro.

De hertesten, waarbij het IOC gebruikt maakt van nieuwe methoden om verboden middelen te ontdekken, leverden in mei van dit jaar al tientallen positieve gevallen op. In totaal zijn er nu al 98 atleten alsnog betrapt op dopegebruik. Volgens IOC-voorzitter Thomas Bach toont deze uitslag “de betrokkenheid van de IOC bij het gevecht tegen doping”.

Russische doping

Het IOC is momenteel nog in beraad over de uitsluiting van Russische sporters van de Olympische Spelen. Na twee vernietigende rapporten van antidopingbureau WADA over dopingfraude in Rusland moet het beslissen of alle Russische sporters geweerd worden of een dopingvrij deel wel mag deelnemen.

Lees ook: Voor Moskou staat nu ‘eer van de natie’ op spel

Het IOC stelde dinsdag dat besluit voorlopig uit. Het wil eerst onderzoeken welke juridische mogelijkheden er zijn om Rusland te weren.

Russische atleten zullen sowieso niet aanwezig zijn in Rio. Het sporttribunaal CAS wees donderdag het verzoek af van 68 Russische atleten om te mogen meedoen aan de Olympische Spelen. De uitspraak van CAS maakt voor het IOC de weg vrij om alle Russische sporters voor de Spelen in Rio te schorsen.