Ministerie Justitie

Uitlevering verdachten aan Turkije opgeschort

Nederland heeft besloten twee verdachten voorlopig niet uit te leveren aan Turkije. Dat bevestigt het ministerie van Veiligheid en Justitie na berichtgeving in de Volkskrant. Het gaat om de enige twee uitleveringsverzoeken die nu lopen. Volgens een woordvoerder van het ministerie is het besluit genomen naar aanleiding van de nasleep van de mislukte couppoging vorige week. Vele publieke functionarissen zijn opgepakt of ontslagen, onder wie bijna 3.000 rechters en officieren van justitie. Door het uitroepen van de noodtoestand is ook de Turkse naleving van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens in de ijskast gezet. „Wij moeten bijvoorbeeld toetsen hoe de detentieomstandigheden zijn en hoe de kans is op een eerlijk proces”, aldus de woordvoerder van het ministerie. Na de gebeurtenissen afgelopen week zegt het ministerie daar nu geen zicht op te hebben.

Donderdag werd al bekend dat een aantal rechters verzoeken om rechtshulp of uitlevering uit Turkije heeft uitgesteld. (NRC)