Middellandse Zee

1.128 vluchtelingen gered, zeventien niet

Er zijn donderdag 1.128 bootvluchtelingen gered voor de kust van Libië. De vluchtelingen werden gered door een Iers en een Italiaans marineschip, een schip uit Groot-Brittannië dat een anti-mensensmokkeloperatie van de EU uitvoert en een schip van een hulporganisatie. Zeventien vluchtelingen zijn bij de oversteek om het leven gekomen, onder wie een kind. De vluchtelingen probeerden op een houten boot over te steken naar Europa. Hun lichamen zijn door het Ierse marineschip geborgen. Het aantal vluchtelingen dat de Middellandse Zee probeert over te steken is deze week aanzienliijk toegenomen. Woensdag werden al 22 lichamen van omgekomen vluchtelingen geborgen van een rubberboot voor de Libische kust en op dinsdag werden zo’n 3.200 vluchtelingen gered bij 25 reddingsoperaties. Dit jaar zijn circa 3.000 vluchtelingen om het leven gekomen tijdens pogingen de EU over zee te bereiken. (NRC)