Teruglezen: Zeker tien doden bij schietpartij winkelcentrum München

We gaan dit liveblog nu sluiten - een korte samenvatting

Dit is wat we tot nu toe weten:

 • Bij een winkelcentrum in het noord-westen van München werd door een schutter het vuur geopend.
 • Minstens negen mensen kwamen in het winkelcentrum om het leven, zeker 21 anderen raakten gewond, waarvan drie zwaargewond.
 • In een park, zo'n kilometer van het winkelcentrum, werd het lichaam van de dader gevonden. Een rode rugzak, die bij het lichaam werd aangetroffen, is met een robot onderzocht op explosieven.
 • De dader is een 18-jarige Duitse man van Iraanse afkomst uit München.
 • Inwoners van München werden opgeroepen binnen te blijven vanwege de onduidelijke situatie. Het openbaar vervoer en de ringwegen rond de stad werden afgesloten.

  Wat we nog niet weten:

 • Over het motief van de dader is nog niets bekend.
 • Wie de slachtoffers zijn is ook nog niet bekend. Voordat de politie mededelingen doet, wordt de familie geïnformeerd.
 • Politie: dader achttienjarige Duitse Iraniër

  Wat zijn motief is, is nog onbekend. Wel heeft de politie gemeld dat de waarschijnlijke dader van de schietpartij een 18-jarige Duitser uit München is, van Iraanse komaf. Hij heeft zichzelf gedood. Zijn lichaam werd rond 20.30 uur gevonden. Dat maakte de politie bekend op een persconferentie. De laatste stand van zaken is dat er tien doden en 21 gewonden zijn, waarvan drie zwaar. Hij was geen bekende van de politie. Over wat voor wapen er gebruikt is en hoe vaak er is geschoten, worden nog geen mededelingen gedaan.

  De politie is nog bezig de slachtoffers te identificeren. Daar wordt pas wat over bekend als de families zijn geïnformeerd.

  De politie ging uit van de mogelijkheid dat er drie daders waren, op basis van ooggetuigen. Ook kwamen er steeds nieuwe - valse - meldingen van schietpartijen binnen, waardoor de politie zich genoodzaakt voelde mensen aan te raden binnen te blijven en het openbaar vervoer stil te leggen.

  Live: persconferentie

  Om twee uur zou een persconferentie van de Duitse politie moeten beginnen. ARD heeft een livestream, die je hier kunt vinden.

  Politie: waarschijnlijk één dader

  De politie zegt nu dat er waarschijnlijk maar één schutter actief is geweest in München. Lange tijd ging men uit van drie daders, op basis van ooggetuigen, maar in de loop van de avond werd dat bijgesteld naar één tot drie daders. Op basis van deze informatie zegt de politie nu voorzichtig te concluderen dat het gevaar geweken is.

  In het kader van het onderzoek is er een man gevonden die zichzelf heeft gedood. Waarschijnlijk is het de dader, zegt de politie. Of het om de man gaat die in een park een kilometer van de plaats delict is gevonden, is nog niet bekend.

  Twitter avatar PolizeiMuenchen Polizei München [1/2] Vorsichtige Entwarnung #München: Wir haben im Rahmen der Fahndung eine Person gefunden, die sich selbst getötet hat. #Schießerei #oez

  Twitter avatar PolizeiMuenchen Polizei München [2/2] Dabei handelt es sich mit hoher Wahrsch. um den Täter, der nach jetzigem Ermittlungsstand allein agiert hat. #Schießerei #München #oez

  Aantal doden en gewonden loopt op

  Eerst was er sprake van negen doden en tien gewonden, inmiddels zou er sprake zijn van tien doden en minstens 21 gewonden, meldt Die Welt op basis van een politiewoordvoerder. De verwondingen variëren van licht tot zwaar.

  Openbaar vervoer rijdt weer

  Het leven in München lijkt weer wat meer op gang te komen. Eerder op de avond werden trein-, bus,- en metroverkeer stilgelegd, maar de politie bericht dat alles inmiddels weer rijdt.

  Twitter avatar PolizeiMuenchen Polizei München Alle regulären öffentlichen Verkehrsmittel fahren wieder. #Schießerei #München

  Persconferentie om twee uur

  Er is nog altijd heel veel onduidelijk over de schietpartij. Was er een dader, of meerdere? Is de dreiging voorbij? Is een dader overleden? Wat was het motief? Hopelijk wordt er rond twee uur vannacht meer duidelijk. De politie heeft aangekondigd dan een persconferentie te houden.

  Twitter avatar PolizeiMuenchen Polizei München Wir bereiten eine Pressekonferenz für ca 2Uhr in unserem Medienzentrum vor. Journalisten bitte Presseausweis vorzeigen. #Schießerei #münchen

  Morgen vlaggen halfstok

  De Duitse premier Horst Seehofer heeft volgens Die Welt aangekondigd de vlaggen op alle publieke gebouwen halfstok te hangen. Hij roept andere Duitse districten en deelstaten op hetzelfde te doen.

  Ook zeker tien gewonden

  Naast de negen doden, onder wie de mogelijke dader, zijn er zeker tien gewonden gevallen, meldt de politie. Hoe ze eraan toe zijn, is niet bekendgemaakt.

  Twitter avatar PolizeiMuenchen Polizei München Aktuell sind uns min 10 Verletzte bekannt. Wir sind immer noch im Großeinsatz & können immer noch nicht entwarnen. #Schießerei #münchen #oez

  Minister Binnenlandse Zaken reageert

  Minister Thomas de Maiziere van Binnenlandse Zaken, die zijn vakantie in de VS onderbreekt en morgen naar München gaat, heeft gereageerd op de schietpartij in München. "Het is verschrikkelijk en ongelooflijk wat in München is gebeurd. We rouwen om de slachtoffers en zijn met onze gedachten bij de nabestaanden."

  Twitter avatar BMI_Bund BMI Minister #deMaizière zu den Ereignissen in #München. #oze #Schießerei https://t.co/XtDzeDf9ZB

  'Publiceer geen foto's'

  De politie van München roept mensen op niet zelf foto's en video's van de aanval op social media te zetten, om mogelijk voortvluchtige daders niet wijzer te maken. In plaats daarvan wordt men opgeroepen om foto- en videomateriaal te uploaden naar een site van de politie.

  Twitter avatar PolizeiMuenchen Polizei München Important: Please don't publish Fotos/Videos of #gunfire #Munich. Please help us and send these files to us under https://t.co/29Df0qGgM6

  Politie: nog altijd veel onduidelijkheid

  De politie bevestigt dat er een negende lichaam één kilometer bij het winkelcentrum vandaan gevonden is. Dat is mogelijk een dader. Zo'n honderd mensen zijn volgens een woordvoerder getuige geweest van de schietpartij, meldt persbureau Reuters. Of er nog voortvluchtige schutters zijn, is onbekend. Ook over het motief zegt de politie nog in het duister te tasten.

  Buitenlandse politici reageren

  De Turkse minister van Buitenlandse Zaken heeft de schietpartij in München veroordeeld: "In de strijd tegen terreur staan we zij aan zij met Duitsland."

  Twitter avatar MevlutCavusoglu Mevlüt Çavuşoğlu Ich verurteile den abscheulichen Terrorangriff in München aufs Schärfste. Im Kampf gegen den Terrorismus stehen wir mit Deutschland zusammen

  Ook minister Koenders heeft zijn medeleven betuigd.

  Twitter avatar MinBZ Ministerie van BZ #Koenders: 'Condoleances overgebracht aan Duitse regering. Ambassade Berlijn volgt ontwikkelingen op de voet' #München @MoniquevDaalen

  De twee kandidaten voor het Amerikaanse presidentschap leven ook mee met de slachtoffers.

  Twitter avatar HillaryClinton Hillary Clinton Monitoring the horrific situation in Munich. We stand with our friends in Germany as they work to bring those responsible to justice. -H

  Lijk mogelijke dader onderzocht

  Volgens Der Spiegel is er ergens in een park in de buurt het lijk van (één van) de dader(s) aangetroffen. Dat park bevindt zich ongeveer een kilometer bij de plek van de schietpartij vandaan. De politie zou het lichaam nu met een robot willen onderzoeken op de aanwezigheid van explosieven. Bij zijn lichaam zou een rode rugzak liggen.

  Twitter avatar SPIEGEL_Politik SPIEGEL Politik Polizei hat in einem Park in der Nähe des #OEZ die Leiche eines mutmaßlichen Täters gefunden. Roboter prüft, ob er Sprengsatz trägt #München

  Speciale eenheden in München

  De politie van München zegt dat er speciale eenheden van Beieren en andere lidstaten zijn ingezet. Ook de federale politie is erbij betrokken. Het openbaar vervoer ligt tot nader order nog stil.

  Twitter avatar PolizeiMuenchen Polizei München Wir haben derz mehrere Spezialeinsatzkräfte aus Bayern, anderen Bundesländern und von der Bundespolizei in #München im Einsatz. #schießerei

  Twitter avatar PolizeiMuenchen Polizei München Der öffentliche Personennahverkehr und die S-Bahnen der Stammstrecke fahren bis auf weiteres immer noch nicht! #München #Schießerei #oez

  Openbaar leven München komt iets op gang

  Volgens de Beierse omroep BR zijn er weer wat meer mensen op straat in München. Er is nog altijd geen bevestiging dat er geen daders meer rondlopen, maar er zou weer meer verkeer te zien zijn. Het openbaar vervoer in München ligt nog altijd plat.

  De Duitse spoorwegen zorgen ervoor dat gestrande reizigers in treinstellen kunnen overnachten. Eerder op de avond werd het centraal station ontruimd en het treinverkeer gestaakt.

  Stafchef Merkel: onderzoeken terroristische link

  Er blijft vooral nog heel veel onbekend. Stafchef Peter Altmaier van bondskanselier Angela Merkel zegt niet te kunnen bevestigen dat er een terroristisch motief was voor de schietpartij in München, zo meldt persbureau Reuters. Dat wordt nu onderzocht. Verder noemde hij het een "wrede en inhumane aanval". Over of er één of meerdere daders waren kon hij nog niks zeggen.

  Absolute veiligheid kan niet gegarandeerd worden, zei hij ook. "Duitsland moet geen politiestaat worden." Daarnaast vertelde hij dat Duitsland in het verleden meerdere extremistische aanvallen heeft voorkomen.

  Dader mogelijk dood

  Er zijn waarschijnlijk niet acht, maar negen doden gevallen. De politie onderzoekt nu of een van de doden de dader of één van de daders is.

  Twitter avatar PolizeiMuenchen Polizei München Bei einer weiteren toten Person prüfen wir gerade eine mögliche Tatbeteiligung. #oez #Schießerei #münchen

  Dodental loopt op: nu acht doden

  Er zijn niet minstens zes, maar zeker acht doden gevallen, meldt de politie van München.

  Twitter avatar PolizeiMuenchen Polizei München Sadly there are eight fatal casualties now. #gunfire #munich #oez

  Reactie Duitse regering

  Op Facebook heeft de regering van Duitsland een eerste reactie gegeven op de schietpartij. "Onze gedachten zijn bij de slachtoffers van de verschrikkelijke aanval in München." De regering roept het publiek op te begrip op te brengen dat ze niet speculeren over wat er precies gebeurd is.

  Volgens persbureau AFP heeft de Duitse president Joachim Gauck gezegd geschokt te zijn door de "moorddadige aanval".

  Geen mensen meer in winkelcentrum

  Winkelcentrum Olympia-Einkaufszentrum, waar mensen eerder nog vastzaten na de schietpartij, is leeg, meldt de Beierse omroep BR. Volgens Bild werden de mensen via de luidspreker verzocht met hun handen omhoog naar buiten te komen.

  Twitter avatar BR24 BR24 Nach Angaben der Polizei sind nach den Attacken derzeit keine Kunden mehr in dem Münchner Einkaufszentrum #OEZ https://t.co/a48hTSHzfe

  Xenofoob motief?

  Een ooggetuige tegenover RTL in Duitsland werpt een ander mogelijk motief van de dader van de schietpartij in het winkelcentrum op. Volgens de man zou de dader tijdens het schieten "Scheiß Ausländer" (rotbuitenlanders) hebben geroepen. De politie heeft nog geen vermoedens uitgesproken over het motief, maar wel dat er geen aanwijzingen zijn voor een radicaal-islamitische aanslag.

  Ooggetuige over schietpartij

  Rij-instructeur Matthias Weber vertelt aan de Duitse krant Abendzeitung München dat er schoten werden afgevuurd, toen er een nieuwe leerling instapte.

  "Ik dacht dat het rotjes waren. Ineens begonnen honderden mensen te schreeuwen, te huilen en te roepen: ren weg, ren weg."

  Om aan het geweld te ontkomen, schuilde hij samen met zijn leerling tussen de huizen. Het gebied waar hij zich bevond is inmiddels geheel afgesloten.

  Regering Duitsland bijeen

  Volgens de Beierse omroep BR is de Duitse regering vanavond in een noodzitting bij elkaar. Het betreft alle ministers met relevante portefeuilles. Angela Merkel zou niet persoonlijk aanwezig zijn. Minister Thomas de Maiziere zou zijn vakantie naar de VS afbreken, maar zit nog in het vliegtuig.

  Geen aanwijzing jihadistisch motief

  Een woordvoerder van de politie zegt dat het onderzoek naar de schietpartij nog in volle gang is en zich in de beginfase bevindt. Voor een aanslag met radicaal-islamitisch motief zijn vooralsnog geen aanwijzingen. De schutters zijn nog altijd voortvluchtig.

  Zeker zes doden

  De politie van München bevestigt dat er zeker zes doden gevallen zijn. Er is nog een onbekend aantal gewonden gevallen. De politie kan alleen bevestigen dat er een schietpartij bij het winkelcentrum is geweest, niet op andere locaties.

  Twitter avatar PolizeiMuenchen Polizei München [1/2] Update: #Schießerei #München #OEZ: - unbekannte Zahl von Verletzten - leider haben wir auch bereits 6 tote Personen zu verzeichnen!

  Twitter avatar PolizeiMuenchen Polizei München [2/2] Außer der Hanauerstraße können wir nach wie vor andere Tatorte nicht bestätigen. #Schießerei #münchen #oez

  Snelwegen afgesloten

  Volgens de regionale omroep BR zijn verschillende snelwegen ten noorden van München afgesloten. Hulpdiensten worden massaal opgetrommeld. Helikopters van de Duitse grenswacht zijn op weg naar München, net als speciale eenheden, federale politie en agenten uit buurgemeentes. Ook de brandweer staat paraat.

  Foto Matthias Balk / AFP

  Brandweer bij het winkelcentrum. Foto Matthias Balk / AFP

  'Iedereen aan het bellen, maar niet in paniek'

  Bert Bultinck, hoofdredacteur van het Belgische tijdschrift Knack, is momenteel in het Filmmuseum in München. Hij laat weten dat de mensen niet in paniek zijn.

  "De mensen blijven rustig, ook al zijn ze geschokt dat er een aanslag in hun land wordt gepleegd. Iedereen is aan het bellen, maar er is geen paniek. Het dataverkeer in de stad ligt stil"

  Obama spreekt steun uit voor Duitsland

  De Amerikaanse president Barack Obama is een van de eerste wereldleiders die gereageerd heeft op het nieuws uit München, meldt persbureau Reuters:

  "We weten nog niet precies wat er aan de hand is, maar ons hart gaat uit naar degenen die wellicht gewond zijn geraakt. We geven hen alle steun die ze nodig hebben."

  Locatie winkelcentrum

  Munchen

  Politie: 'acute terreurdreiging'

  De Duitse politie heeft gezegd dat er sprake is van "een acute terreurdreiging". Eerder zei de politie ook al dat er mogelijk sprake was een terroristische aanslag, maar daar is nog geen zekerheid over.

  Politieoperatie nog in volle gang

  De politieoperatie is nog in volle gang. De schutters zijn nog niet gevonden.

  Twitter avatar OdmantSuperstar Dissident_Aggressor #Muenchen Mehrere Tote. Schießerei im OEZ. Täter flüchtig mögl. via Ubahn? Auch im Zentrum starkes Polizeiaufgebot. https://t.co/P7TSkSf53U

  De politie vraagt om de ringweg rondom München vrij te houden.

  Twitter avatar Abendzeitung Abendzeitung Polizei: Autofahrer werden gebeten, die Autobahnen rund um München frei zu machen. Bitte an Autofahrer weitergeben! #OEZ #München #Terror

  'Verdenking van terrorisme'

  De Duitse politie lijkt nu uit te gaan van terrorisme, maar blijft voorzichtig in haar bewoordigingen.

  Twitter avatar JuurdEijsvoogel Juurd Eijsvoogel Politie spreekt nu van verdenking van terrorisme https://t.co/apThyfaEUX

  Die Polizei spricht von einem „Terrorverdacht“. Alle Entwicklungen zu #München in unserem Liveblog: https://t.co/Wi37ceYoTq

  — FAZ.NET (@faznet) July 22, 2016

  Onduidelijkheid over aantal schutters

  De Duitse politie meldde eerder dat ooggetuigen drie schutters hadden gezien. Bronnen binnen de Duitse inlichtingendienst laten tegenover persbureau Reuters weten dat het gaat het om minstens twee schutters.

  Intussen zou de Duitse minister van Binnenlandse Zaken, Thomas de Maizière, net op het vliegtuig zijn gestapt naar de Verenigde Staten voor een vakantie. Volgens bronnen tegenover Reuters is hij nog niet van de situatie op de hoogte.

  Inwoners München openen hun deuren

  Een aantal inwoners van München laten op Twitter weten dat ze hun deuren openen voor mensen die in de buurt van het winkelcentrum zijn en een veilig onderkomen zoeken. Ze doen dat via de hashtag #OffeneTür.

  Twitter avatar BDY1990 Benjamin David #offenetuer #offenetur #opendoor #OEZ #Munich Anyone needing shelter in Nymphenburg/Neuhausen/Gern

  Twitter avatar Mumikoj Lucie If you are in #Munich and cannot get home search for #offenetuer #offenetür #opendoor to find a safe place. #oez #schießerei

  Twitter avatar jelena_v89 Jelena Vukadinovic If anyone in #böhmerwaldplatz area needs a place to stay right now, tweet me #offenetür #opendoors #munich #münchen

  Twitter avatar nithishr Nithish R For anyone stuck near U6:Klinikum Grosshadern #munich #offenetür #opendoor

  Station München is ontruimd

  De Duitse spoorwegen melden dat het centraal station, München Hauptbahnhof, is ontruimd. Treinen die ernaar toe op weg zijn, zijn stilgezet. Waarom het station is ontruimd is, en of de dader(s) zich er ophouden, of dat er informatie is dat ze het op het station gemunt hebben, is onbekend.

  Ook zijn alle metro's in de Duitse stad stilgezet.

  Twitter avatar streckenagent_M S-Bahn München Stammstrecke: Polizeieinsatz / Kein Zugverkehr #München #bahn https://t.co/47uWCYXMFZ

  Mogelijk ook schietpartij in centrum München

  Er zou sprake zijn van meerdere schietpartijen in het centrum van München. Het is onduidelijk wat er precies gebeurd. De politie waarschuwt, niet voor de eerste keer deze avond, om binnen te blijven.

  Twitter avatar PolizeiMuenchen Polizei München Unconfirmed reports of more violence and possible #gunfire in the City Center. Situation is unclear. Please avoid public Areas. #munich #oez

  Nog onduidelijkheid over aantal doden

  Het is niet duidelijk of en hoeveel doden er zijn gevallen. Duitse media melden eerder op de avond dat ten minste drie mensen zijn gedood. Zojuist laat een woordvoerder van het Beierse ministerie van Binnenlandse Zaken weten dat ze geen commentaar geven over de schietpartij in het winkelcentrum. Ook niet over de drie doden.

  Politie: drie daders met wapens

  De politie in München denkt dat er drie daders zijn. Dat melden ze op hun Facebookpagina. Getuigen hebben meerdere verdachte personen gezien met vuurwapens.

  Daarnaast heeft de politie aan inwoners in München gevraagd om geen foto's op social media te zetten van de politieactie. Dat kan de daders "wijzer maken".

  Twitter avatar PolizeiMuenchen Polizei München The suspects are still on the run. Please avoid public places. #munich #oez #gunfire

  Achtergrondinformatie over winkelcentrum

  Het Olympia Einkaufzentrum (OEZ) was een van de eerste grote winkelcentra in Duitsland volgens het Amerikaanse model van de mall. Bij de opening, ter gelegenheid van de Olympische Zomerspelen in 1972, was het „een sensatie’’, schrijft manager Christoph von Oelhafen op de website van het centrum. Na een reeks uitbreidingen en vernieuwingen heeft het winkelcentrum nu een oppervlakte van 52.000 m2 – niet meer het grootste van Duitsland, maar nog net in de top-30 en nog altijd het grootste in de rijke deelstaat Beieren.

  Het eigenlijke winkelcentrum bestaat uit twee lagen met 135 gespecialiseerde winkels en daarnaast een aantal supermarkten, warenhuizen, restaurants en cafés. Die trekken een gemiddelde van ruim 33.000 bezoekers per dag. Boven een deel van het complex zijn ongeveer 400 woningen gebouwd.

  Correspondent Juurd Eijsvoogel volgt ontwikkelingen

  Onze correspondent Juurd Eijsvoogel volgt de ontwikkelingen rondom de schietpartij op de voet. Je kunt hem volgen via zijn twitteraccount

  Twitter avatar JuurdEijsvoogel Juurd Eijsvoogel Politie München roep taxi's op buurt van plein Stachus te mijden, geen klanten op te pikken #Schietpartij #OlympiaEinkauszwentrum

  Na de aanslag in een trein door een minderjarige asielzoeker is er in Duitsland veel angst veel nieuwe terreuraanslagen.

  Twitter avatar JuurdEijsvoogel Juurd Eijsvoogel Ondertussen meldt het avondnieuws een peiling: 77 pct van de Duitsers verwacht terreuraanslagen

  Ten minste drie doden

  Het ministerie van Binnenlandse Zaken in de Duitse deelstaat Beieren meldt dat er ten minste drie doden zijn gevallen. De Duitse politie spreekt nog steeds van een groot aantal doden en gewonden.

  Vals alarm over schietpartij binnenstad München

  Via social media kwam er ook berichten naar buiten over een andere schietpartij in het centrum van München. Dat is vals alarm, zo meldt de Duitse politie.

  Twitter avatar BR24 BR24 Die Münchner Polizei hat klargestellt, dass es am Stachus in der Innenstadt einen Fehlalarm und keine Schießerei gegeben hat.

  Facebook safety check

  Facebook heeft voor iedereen die zich in München bevindt de 'safety check' ingesteld. Mensen kunnen hierdoor aangeven of ze veilig zijn. Het social media platform zette deze tool ook op haar website tijdens de aanslagen in Parijs en Brussel.

  Twitter avatar Georg_Heil Georg Heil Wer in #Muenchen in Sicherheit ist, kann sich beim Facebook Safety Check einloggen #OEZ https://t.co/UrddXS3t7h

  Personeel is opgesloten in het winkelcentrum

  In het winkelcentrum Olympia Einkaufszentrum is er nog veel personeel aanwezig. Zij zitten opgesloten en kunnen geen kant uit. Een van hen vertelt aan persbureau Reuters dat ze veel schoten heeft gehoord.

  "Veel mensen van buiten kwamen de winkels binnengerend om hier te schuilen. Ik heb een persoon op de grond zien liggen die zeer ernstig gewond is geraakt. Ik denk niet dat hij het zal overleven."

  Schietpartij gefilmd bij McDonalds

  Op Twitter is een filmpje gedeeld van de schietpartij in München. De schutter is te zien bij de McDonalds.

  Twitter avatar r0eland Roeland Roovers Man can be seen shooting outside #OEZ in #München https://t.co/F9hctFImRk

  Verkeerde foto uit Johannesburg

  Op Twitter wordt massaal deze foto gedeeld, die slachtoffers in het winkelcentrum zou laten zien. Die foto is echter genomen na een schietpartij in een winkelcentrum in Johannesburg in 2015. Over het aantal slachtoffers in München is op dit moment nog weinig bekend.

  Politie waarschuwt burgers

  Via een tweet waarschuwt de politie om binnen te blijven

  Twitter avatar PolizeiMuenchen Polizei München +++ACHTUNG+++ Meiden Sie die Umgebung um das #OEZ - Bleiben Sie in Ihren Wohnungen. Verlassen Sie die Straße!+++

  Politie bevestigt doden bij winkelcentrum

  De Duitse politie bevestigt dat er een onbekend aantal doden is gevallen tijdens een schietpartij in een winkelcentrum in München. Het is nog onduidelijk hoeveel slachtoffers er zijn. De krant Muencher Abendzeitung spreekt van vijftien doden.

  De politie heeft de omgeving afgesloten en gaat uit van één dader. Special forces zijn ingezet om de dader in te rekenen.

  Twitter avatar gutjahr Richard Gutjahr Bilder vom #OEZ Polizei sehr nervös / Einsatz offenbar noch nicht beendet https://t.co/9spHbvskDf