Karadzic in beroep tegen veroordeling voor Srebrenica

De voormalige Bosnisch-Servische leider zegt slachtoffer te zijn van een politiek proces.

Radovan Karadzic bij zijn veroordeling.
Radovan Karadzic bij zijn veroordeling. Foto Robin van Lonkhuijsen / AFP

Radovan Karadzic heeft officieel hoger beroep aangetekend tegen zijn veroordeling tot veertig jaar cel. Dat blijkt uit stukken van het Joegoslaviëtribunaal in Den Haag. De leider van de Bosnische Serviërs tijdens de Bosnische burgeroorlog werd door het tribunaal schuldig bevonden aan onder meer genocide in Srebrenica.

Karadzic is veroordeeld voor oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid, zoals moord, vervolging en vernietiging onder Bosnische moslims en Kroaten. Veertig jaar gevangenisstraf komt voor de 70-jarige neer op levenslang. Hij had vrijwel direct na zijn veroordeling al aangekondigd in beroep te gaan.

Lees meer over de veroordeling: Karadzic krijgt 40 jaar cel voor genocide

De advocaat van Karadzic zegt in de stukken van het tribunaal dat zijn cliënt bezwaar maakt tegen zijn veroordeling op vijftig punten, aldus AFP:

“Karadzic is slachtoffer geworden van een politiek proces om het Bosnisch-Servische volk en hemzelf te demoniseren.”

Karadzic is de hoogste leider die door het tribunaal is veroordeeld. Voormalig president Milosevic overleed terwijl zijn proces nog gaande was. Een eventuele veroordeling van generaal Ratko Mladic wordt later verwacht.