Justitie vervolgt NS en bestuurders voor fraude

De belangrijkste betrokkenen bij de fraude rond de aanbesteding van het openbaar vervoer in Limburg worden vervolgd. Het gaat om staatsdeelneming NS, een voormalig NS-bestuurder, een ex-bestuurder van Abellio, twee ex-bestuurders van Qbuzz en een externe adviseur. Dat heeft het OM donderdag bekendgemaakt.

Justitie verdenkt hen van „niet-ambtelijke omkoping en/of valsheid in geschrift en/of het schenden van bedrijfsgeheimen”. Eén van de vervolgden is waarschijnlijk voormalig NS-topman Timo Huges. Het OM wil dat bevestigen noch ontkennen. Huges’ advocaat reageerde donderdag niet op een verzoek om commentaar.

De zaak draait om de aanbesteding van het openbaar vervoer in Limburg vanaf eind 2017. NS-dochter Abellio won die aanbesteding met het eigen dochterbedrijf Qbuzz. Maar na intern onderzoek door NS bleek dat bij de aanbesteding gebruik was gemaakt van informatie die was verkregen door een werknemer van concurrent Veolia in te huren via een schijnconstructie. Huges werd vorig jaar ontslagen bij NS, nadat was gebleken dat hij van die constructie op de hoogte was en daarover had gelogen.

Het OM noemt de overtredingen „ernstig” en zegt tot vervolging over te gaan omdat „burgers en bedrijven erop moeten kunnen vertrouwen dat aanbestedingen eerlijk verlopen en dat het bedrijf met het beste bod de aanbesteding krijgt”.