Jack Johnson: De internetster die zijn eigen fans hackt

Privacyschending?

Je laten hacken door je idool. Inbreuk op privacy wordt gerechtvaardigd, zelfs vurig verlangd.

Jack Johnson
Jack Johnson

Internetster Jack Johnson (20) van het YouTube-duo Jack & Jack vroeg vorige week zijn 4 miljoen Twitter-volgers hun wachtwoord naar hem te sturen. Ondanks dat internet-privacy vandaag de dag een hot topic is, was binnen enkele uren zijn inbox overladen met de wachtwoorden van duizenden fans. In ruil daarvoor konden sommige van hen een persoonlijke video van de vlogger op hun Twitter-pagina verwachten. In een doet hij een paar salto’s, in een ander ligt hij op de grond en prijst hij de tweets van zijn fan: ,,Je hebt zeer wijze woorden voor je leeftijd.”

Wederzijdse liefde
Het lijkt een volgende stap in de vaak intieme relatie tussen fans en hun idolen. Zie ook de praktijk om gedragen slipjes op het podium te gooien. Dit keer komt de intimiteit echter niet slechts van één kant.


Liefde moet van twee kanten komen. Dat heeft Johnson begrepen. Zijn fans houden van hem, maar die liefde is wederzijds. In tegenstelling tot Justin Bieber, die al zijn meet-and-greets annuleert omdat hij er ,,moe en ongelukkig” van wordt, staat Johnson maar al te graag in contact met zijn aanbidders. Dit gaat zo ver, dat hij hun Twitter-pagina’s afstruint om vervolgens persoonlijke video’s te maken.

Ondanks dat zijn fans hem doorgaans alleen via social media kennen, ging zijn oproep gepaard met de paradoxale woorden: ,,only to me tho, don’t ever give out your passwords to strangers. Is hij zelf dan geen vreemde? Aan The New York Times vertelt Johnson dat hij een relatie heeft opgebouwd met zijn fans. Hij ziet zichzelf als een vriend, misschien zelfs meer.

Vurig verlangen naar privacyschending
In plaats van de internetster te vertellen dat dit geen slim idee is, stuurden zijn fans massaal hun wachtwoord op. De hashtag #HackedByJohnson was binnen een mum van tijd trending. Inbreuk op privacy werd gerechtvaardigd, zelfs vurig verlangd: ,,Hack ME DADDY.”


De oorspronkelijke tweet waarin Johnson vroeg om de wachtwoorden van zijn fans is inmiddels verwijderd. Wat Johnson niet kan verwijderen, zijn de vele video’s die hij bij hun achterliet. Leuk aandenken voor de vele fans wellicht, al zijn die zich misschien niet bewust van de risico’s. Als Johnson zelf het doelwit wordt van hackers, bestaat de kans dat de wachtwoorden van duizenden fans op straat komen te liggen.

Maar wie begint een ‘relatie’ met zorgen over hoe het zou kunnen eindigen?