IMF-directeur Lagarde kan toch berecht worden

Schandaal

IMF-directeur Lagarde mag worden berecht voor de omstreden afwikkeling van een schandaal rond de Franse zakenman Bernard Tapie.

IMF-directeur Christine Lagarde.
IMF-directeur Christine Lagarde. Foto Reuters

Directeur Christine Lagarde van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) kan in Frankrijk berecht worden in de slepende affaire rond zakenman Bernard Tapie. Lagarde, die in Washington net een nieuwe termijn is begonnen, wordt nalatigheid verweten toen ze in 2007 minister van Financiën van Frankrijk was en een arbitrage goedkeurde in een geschil tussen Tapie en de staat.

Onlangs heeft een speciaal hof, dat zaken behandelt tegen (oud-)bewindslieden, erop gezinspeeld La-garde te willen vervolgen. Een bij dat Cour de la Justice de la République ingediend beroep van de IMF-baas is vrijdag afgewezen door het Franse Hof van Cassatie. Het IMF zegt „vertrouwen” te houden in Lagarde.

Tapie kreeg in 2008 404 miljoen euro overheidsgeld als schadevergoeding omdat hij in 1994 misleid zou zijn door de toen nog onder de staat vallende bank Crédit Lyonnais (tegenwoordig LCL). Omdat Tapie in 1992 minister werd onder president Mitterrand had hij de bank opdracht gegeven zijn merk Adidas te verkopen. Maar de bank kocht het merk zelf voor 472 miljoen euro en verkocht het snel daarna door met 400 miljoen euro winst.

De arbitrage in het voordeel van Tapie, die direct na het aantreden van president Nicolas Sarkozy in 2007 begon, bleek echter doorgestoken kaart. Een van de aangestelde arbiters, oud-rechter Pierre Estoup, bleek een bekende van Tapie. De zakenman had zich in de campagnes van 2007 achter Sarkozy geschaard. In december besliste een rechter daarom dat Tapie de 404 miljoen euro moet terugbetalen.

Terwijl de ambtelijke top van het ministerie Lagarde expliciet had ontraden in te stemmen met een arbitrage, deed ze dat toch – waarschijnlijk onder druk van het Élysée. Ze heeft zelf niet financieel geprofiteerd van de deal, maar op ‘nalatigheid bij onttrekking van overheidsgeld’ staat in theorie een jaar cel en 15.000 euro boete. De advocaat van Lagarde liet vrijdag weten de zaak met vertrouwen tegemoet te zien.