IMF-chef Lagarde moet terechtstaan in zaak Tapie

Het draait om haar aandeel als Franse minister van Financiën in betalingen van 400 miljoen euro aan zakenman Bernard Tapie.

Foto Jonathon Ernst/ Reuters

Christine Lagarde, directeur van het International Monetair Fonds (IMF), moet terechtstaan voor haar aandeel in betalingen aan de Franse zakenman Bernard Tapie. Het draait om betalingen ter waarde van 400 miljoen euro. Dat heeft het Franse Hof van Beroep op vrijdag in een vonnis bepaald, zo bericht persbureau Reuters.

De hoogste Franse beroepsrechter verwierp het beroep dat Lagarde in december had aangetekend tegen de beslissing van de rechter.

Affaire duurt al meer dan twintig jaar

De affaire rondom de betalingen aan Tapie duurt al meer dan twintig jaar. In 1992 werd Tapie door president Mitterrand aangesteld als socialistisch minister van Grotestedenbeleid. Om belangenverstreling te voorkomen verkocht de zakenman zijn aandelen Adidas aan de voormalige Franse staatsbank Crédit Lyonnais. De bank kreeg er 472 miljoen euro voor, maar wist ze met 400 miljoen euro winst door te verkopen doordat de bank het merk zelf had gekocht.

Tapie claimde dat hij bedrogen was waarna Lagarde in 2007, toen ze minister van Financiën was, na het instellen van een arbitragecommissie een regeling trof met de zakenman. De Franse overheid betaalde Tapie 400 miljoen euro. December vorig jaar besloot de Parijse rechter dat dit overheidsgeld onterecht is uitgekeerd en dat Tapie het geld moet terugbetalen.

Lees ook: Franse zakenman Tapie moet 404 miljoen euro terugbetalen

IMF houdt vertrouwen in Lagarde

Lagarde heeft zelf niet financieel geprofiteerd van de arbitrage. Ze ontkent dat ze iets verkeerd heeft gedaan. De Franse justitie beweert dat ze het advies van experts heeft genegeerd.

Patrick Maissonneuve, advocaat van Lagarde, zegt dat hij het vonnis van het Hof betreurt maar dat hij ervan overtuigd is dat de rechtszaak bewijst dat ze onschuldig is. Ook haar werkgever het IMF heeft gereageerd, zo meldt Reuters. De raad van bestuur heeft vertrouwen in Lagarde en gelooft dat de topvrouw haar werkzaamheden kan voortzetten na afronding van de zaak. In februari werd ze voor de komende vijf jaar herkozen als directeur van het IMF.