Fransman Bardet wint etappe, Mollema uit top drie

Het is een zwarte dag voor het Nederlandse wielrennen. Mollema verliest een podiumplek en Dumoulin stapte af na een breukje in zijn linkerpols.

Foto Christophe Ena/ AP

De Fransman Romain Bardet heeft de negentiende etappe van Albertville naar Saint Gervais gewonnen. Door de zege stijgt hij naar de tweede plaats in het klassement. Het is de eerste winst voor een Fransman tijdens deze Tour de France.

Twitter avatar LeTour Le Tour de France 🇫🇷🇫🇷 BARDET sauve la FRANCE !! 🇫🇷🇫🇷 / First 🇫🇷 victory! #TDF2016 https://t.co/lYwJCnIsBx

Door een val verloor Bauke Mollema veel tijd. Hij kwam meer dan vier minuten later binnen dan ritwinnaar Bardet. Mollema duikelt uit de top drie en staat nu tiende. Op de laatste klim kon de Brit Adam Yates niet volgen, de Colombiaan Nairo Quintana neemt zijn derde plaats over.

Twitter avatar NOSwielrennen NOS Wielrennen Het klassement na de negentiende etappe. Bardet nu tweede, Mollema naar plaats tien. #TDF2016 https://t.co/KOsqxcnQhK

Etappe ontsiert door vele valpartijen

De zware bergetappe in de Franse Alpen werd ontsierd door vele valpartijen. Op het vlakke ging de Nederlandse toprenner Tom Dumoulin onderuit, hij stapte uit de koers. De tweevoudig etappewinnaar had last van zijn linkerpols. Volgens de NOS heeft hij een breukje in zijn pols opgebroken. Voor het herstel staat 40 dagen. Dat is een flinke klap voor Dumoulin, over 19 dagen wil hij de tijdrit rijden tijdens de Olympische Spelen in Rio.

Lees ook: Tom Dumoulin na val uit de Tour de France

Door de regen en net nieuw aangelegd asfalt gingen veel renners onderuit. Na een val bij een rotonde lukte het Mollema niet meer om de klassementsrenners bij te halen. Ook geletruidrager Chris Froome verloor de controle over het stuur, hij viel in de afdaling maar kon met een geleende fiets van ploegmaat Geraint Thomas zonder veel schade de etappe uitrijden.

Eerder verloor Kruijswijk door een val de Giro

De val van klassementsrenner Mollema en het verlies van een podiumplek doet een beetje denken aan het dramatische verloop tijdens de ronde van Italië. Steven Kruijswijk droeg vijf dagen lang de roze trui, maar op het allerlaatste moment ging het mis. Tijdens de afdaling in de negentiende etappe - ook hier is sprake van een herhaling - maakte Kruijswijk een stuurfout waarna hij de Giro verloor. Hij eindigde uiteindelijk als vierde in het klassement.

Lees ook: De dramatische rit van Steven Kruijswijk