Fox News-baas

Roger Ailes moet vertrekken na seksschandaal

Roger Ailes, ex-Fox News Foto Getty Images/AFP

De man die de Verenigde Staten klaarstoomde voor Donald Trump als president, heeft het veld moeten ruimen. Roger Ailes – oprichter en baas van de Amerikaanse rechts-conservatieve nieuwszender Fox News vertrekt na twintig jaar bij de zender, zo maakte moederbedrijf 21th Century Fox bekend.

Twintig vrouwen beschuldigen Ailes van seksuele intimidatie op de werkvloer bij Fox News en begonnen een rechtszaak onder aanvoering van presentatrice Gretchen Carlson. Ze reageerde donderdag bij monde van haar advocaten verheugd op het gedwongen vertrek van Ailes. „We hopen dat bedrijven over de hele wereld begrijpen dat seksueel wangedrag niet te tolereren is.”

In de praktijk boterde het al langer niet meer tussen mediamagnaat Rupert Murdoch – eigenaar van 21th Century Fox – en Ailes. Murdochs zonen Lachlan en James Murdoch proberen al meer dan tien jaar Ailes weg te krijgen wegens een verschil van inzicht over hoe Fox News moet worden gerund. De rechtszaak bood de Murdochs een handige uitweg.

Robert Ailes, van oorsprong spindoctor van verschillende Republikeinse presidenten, maakte van Fox News een propagandamachine voor de Republikeinse partij. Hij bouwde Fox uit tot de grootste (2,2 miljoen kijkers gemiddeld op primetime) en meest winstgevende nieuwszender van de Verenigde Staten.

Fox News krijgt vanuit wetenschappelijke en links-politieke kringen veel kritiek vanwege het structureel verspreiden van leugens en complottheorieën over klimaatverandering en Obama’s zorgstelsel.

    • Stijn Bronzwaer