Draghi steunt bankenplan van Italië

Mario Draghi, de president van de Europese Centrale Bank (ECB), heeft zijn steun uitgesproken voor hulp aan noodlijdende Italiaanse banken met publiek geld. Na afloop van de maandelijkse beleidsvergadering van de ECB noemde hij die optie „zeer bruikbaar”. Wel kan die volgens hem alleen ingezet worden als de Europese Commissie ermee instemt.

Veel Italiaanse banken verkeren in grote problemen. Ze hebben voor 360 miljard euro aan leningen in de boeken staan die niet of nauwelijks worden afbetaald. Een oplossing is die te verkopen, maar er zijn nauwelijks kopers. Als de Italiaanse overheid de banken financieel wil steunen, kunnen de leningen gemakkelijker worden verkocht, zei Draghi. De banken kunnen dan bodemprijzen accepteren zonder onderuit te gaan.

De Italiaanse regering van premier Renzi onderhandelt met de Europese Commissie over toestemming om de zwakste banken overheidssteun te geven. Sinds de crisis is een reeks maatregelen getroffen om te voorkomen dat overheden er opnieuw voor moeten opdraaien als banken in problemen komen. Er zijn afspraken die regelen dat in geval van nood eerst de beleggers en spaarders met meer dan een ton bij de bank verliezen moeten nemen. Alleen in allerlaatste instantie is staatssteun toegestaan.

Zo’n bail-in ligt echter gevoelig voor Renzi omdat beleggers veelal gewone spaarders zijn. Italiaanse banken hebben eerder goedgelovige klanten met onvolledige informatie aandelen en achtergestelde obligaties aangesmeerd.

Draghi zei donderdag verder dat de ECB de rentetarieven ongewijzigd houdt. Het belangrijkste rentetarief blijft daarmee op 0 procent staan. Via onder andere de lage rente probeert de ECB de inflatie omhoog te krijgen en de economie in de eurozone te stimuleren.

    • Camil Driessen