Doden bij schietpartij in München

Duitsland

Vier dagen nadat een man een bloedbad aanrichtte in een trein, schrikt Duitsland opnieuw: bij een schietpartij in München met mogelijk meerdere daders vielen zeker acht doden.

Behalve de schok van een terroristische schietpartij met doden en gewonden in een winkelcentrum in München, moest Duitsland vrijdagavond nog twee andere klappen incasseren. Uren later waren de daders nog steeds voortvluchtig, waardoor het gevaar aanhield en de angst zich verspreidde. En daar kwam nog bij dat de politie al die tijd blijk gaf van nervositeit en onzekerheid. Rond half elf bevestigde de politie dat er acht doden waren gevallen.

Nog maar vier dagen eerder had een terrorist met een bijl en een mes, terwijl hij ‘Allahu Akbar!’ riep, een bloedbad aangericht in een regionale trein bij Würzburg. Vijf mensen raakten daarbij zwaargewond, de dader werd door de politie doodgeschoten.

En nu werd er weer bloed vergoten, opnieuw in Beieren. Volgens de politie was er sprake van drie schutters, die aan het begin van de avond, kort voor zes uur, in het wilde weg begonnen te schieten op verschillende plaatsen in en bij een geliefd winkelcentrum in het noorden van München, het Olympia Einkaufszentrum. Daarbij zouden niet alleen minstens acht mensen zijn gedood, maar ook tientallen zijn verwond.

Op een filmpje dat via Twitter werd verspreid was te zien hoe een man in het zwart voor een McDonald’s-restaurant met een pistool op mensen op straat begon te schieten. Andere beelden toonden een liggend lichaam en veel bloed op de grond in het winkelcentrum. Grote paniek brak uit, vertelden ooggetuigen later, mensen vluchtten naar buiten, kinderen meeslepend.

De Duitse autoriteiten hebben de afgelopen jaren, als er grote aanslagen werden gepleegd in Frankrijk, steeds gewaarschuwd dat ook Duitsland doelwit van terroristen is en dus slachtoffer van grote aanslagen kan worden. Ongeveer twee uur na het begin van de schietpartij liet de politie van München weten „een verdenking van terrorisme te hebben” en sprak ze van „een acute terreursituatie”. Ondertussen meldde het avondnieuws dat volgens een recente peiling 77 procent van de Duitsers al terreuraanslagen verwachtte.

De dader van de aanslag in de trein van maandag bleek een geradicaliseerde moslim en vluchteling te zijn, die op een video had ingesproken dat hij „een soldaat van het kalifaat” was. Of ook vrijdagavond in München sprake was van een terroristische motief kon bij de deadline van deze krant nog niet met zekerheid worden gezegd, laat staat of er een verband is met het kalifaat van de terreurorganisatie Islamitische Staat.

Maar de ongerustheid dat ook hier IS in het spel was, was meteen groot. In Beieren, waar vorig jaar vele honderdduizenden vluchtelingen het land zijn binnengekomen, werden de vluchtelingen aanvankelijk op het station door enthousiaste Duitsers verwelkomd – maar ook heeft steeds de vrees bestaan dat zich terroristen tussen hen zouden bevinden. Tegen tien uur ’s avonds meldde de politie dat er op dat moment geen enkele aanwijzing was voor een politiek-islamitische achtergrond van de schietpartij.