Amerika 2016

Dit waren de hoogtepunten van de Republikeinse Conventie

Het partijcongres in Cleveland verliep allesbehalve soepel. Een verslag in vijf video’s.

Dat het er deze week niet rustig aan toe zou gaan op de Republikeinse Conventie in Cleveland, was vooraf al zeker. Toch zou nu eindelijk het moment aanbreken waarop de partij eenheid zou uitstralen en zich achter Donald Trump zou scharen. Het liep net even anders. De Republikeinse Conventie in vijf video’s.

1. Laatste poging van het anti-Trump-kamp ontaardt in chaos

De eerste dag van de Conventie verliep precies zoals de partij vreesde: het werd een grote chaos. Terwijl Trump had geprobeerd om zijn grootste tegenstanders achterin de zaal te posteren, ontstond er desalniettemin meteen een hoop rumoer door tegenstand uit het anti-Trump-kamp.

Gedelegeerden uit elf staten wilden een hoofdelijke stemming om de nominatie van de zakenman ongedaan te maken en Ted Cruz op het schild te hijsen. De wanhoopspoging mislukte doordat drie staten hun steun voor een dergelijke stemming op het laatste moment introkken. Hierop kwam de onvrede tussen de verschillende stromingen binnen te partij tot een climax, schreef NRC-correspondent Guus Valk:

“Hierop brak een chaos uit op de Conventievloer. Het was bedrog, riep partijprominent Ken Cuccinelli uit, een vriend van Ted Cruz. Hij smeet woedend zijn Conventiepas op de vloer. De gangen vulden zich met weglopende gedelegeerden. Zij vertelden na afloop dat ze bedreigd en geïntimideerd werden door aanhangers van Trump.”

2. Plagiaatgate met Melania Trump

De eerste dag van de Conventie kende een passend slot met de keynote speech van Melania Trump, Donald’s derde vrouw. Haar toespraak vertoonde opvallend veel overeenkomsten met die van Michelle Obama bij de Democratische Conventie in 2008.

Het campagneteam van Trump ontkende de plagiaat in eerste instantie. Melania zou slechts “aantekeningen” hebben gemaakt van wat haar inspireerde in het leven en op basis daarvan een speech hebben geschreven.

Later bood de schrijver van de toespraak, Meredith McIver, verontschuldigingen aan. Er was volgens haar sprake van een vergissing. Melania Trump was er niet over ingelicht dat de uitspraken van Michelle Obama afkomstig waren. McIver nam ontslag, maar het Trump-kamp weigerde dat.

3. Chris Christie als aanklager; Clinton als beklaagde

De Quicken Loans Arena in Cleveland veranderde dinsdag voor even in een rechtszaal, met gouverneur van New Jersey Chris Christie als aanklager, schreef Guus Valk. Het is tijd voor een proces, meent de Republikein. En de beklaagde moet Hillary Clinton zijn. Een lijst met zaken waaraan de Democrate schuldig zou zijn volgt. Verantwoordelijkheid voor de dood van vier Amerikanen in het Libische Benghazi, een slechte atoomdeal met Iran en nog zeven andere ‘misdaden’ worden Clinton ten laste gelegd.

Na elk nieuwe aanklacht riepen de Republikeinen in de zaal “Sluit haar op!” en “Schuldig”. De aanwezigen waren het er massaal over eens dat Clinton de gevangenis in moet:

Het veroordelen van de acties van de Democrate is zo ongeveer het enige waarover de Republikeinen het eens zijn, schreef Valk:

“Het enige dat Republikeinen verbindt, is Hillary-haat. Zolang het daarover gaat, is er in ieder geval een schijn van eenheid.”

4. Ted Cruz geeft Donald Trump trap na

Het had misschien wel het hoogtepunt van eensgezindheid moeten worden: het moment waarop Ted Cruz zijn steun zou uitspreken voor Donald Trump. Twee voormalige kemphanen die samen lang streden om de Republikeinse presidentsnominatie maar eindelijk de strijdbijl begroeven. Een prachtig beeld, dacht de partij. Het kwam er niet van. Sterker nog: waar eerder uitgestapte kandidaten Scott Walker en Marco Rubio precies zeiden wat er van hen verwacht werd, gaf Cruz Trump nog een trap na.

Na een opsomming van de kenmerken waaraan een goed Republikein moet voldoen, zoals staan voor godsdienstvrijheid en het respecteren van de grondwet, zei Cruz:

“Als je van ons land houdt, sta op en stem wat je geweten je ingeeft. Stem voor kandidaten, hoog of laag op het stemformulier, die jij vertrouwt om onze vrijheid en Grondwet te beschermen.”

Twitter avatar apjvalk Guus Valk Ik heb veel politiek drama verslagen, maar de middelvinger van Ted Cruz tegen Donald Trump was echt ongekend. #RNCinCLE
Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump Wow, Ted Cruz got booed off the stage, didn’t honor the pledge! I saw his speech two hours early but let him speak anyway. No big deal!

De zaal barstte vervolgens in boegeroep uit om deze dolksteek van ‘Lyin’ Ted’ te veroordelen. “Steun Trump, klootzak”, klonk het. Het moment deed denken aan de Conventie van 1976, toen Ronald Reagan tevergeefs te keer ging tegen Gerald Ford.

5. Speech van Trump

De vierde en laatste dag van de Conventie stond volledig in het teken van de man waar het de drie voorgaande dagen al om had gedraaid: Donald Trump. De Republikeinse presidentskandidaat accepteerde zijn nominatie en schetste een apocalyptisch beeld van VS. Trump schilderde een land in verval, geteisterd door criminaliteit en ‘politieke correctheid’, overspoeld door immigranten, uitgelachen in de wereld, zag Valk. “Het is vrijwel nooit vertoond dat een presidentskandidaat een Conventie afsluit met zo’n gitzwart verhaal als Trump.”

Twitter avatar apjvalk Guus Valk Voor de rest: de sfeer in Cleveland was ongeveer als dit T-shirt. https://t.co/9oEmie5Qpm