Bewegen even goed als operatie bij meniscuspijn

MRI-scan van een knie. De meniscus ligt tussen het bot van onder- en bovenbeen.
MRI-scan van een knie. De meniscus ligt tussen het bot van onder- en bovenbeen. Foto Feellife

Een intensief bewegingsprogramma vermindert pijn en ongemak van patiënten met een gescheurde meniscus net zo goed als een kijkoperatie. Na 2 jaar bleek er geen verschil te zijn tussen opereren of bewegen. Dat schreven Noorse onderzoekers afgelopen woensdag in The BMJ. In Nederland worden jaarlijks ruim 40.000 meniscusoperaties uitgevoerd. Een deel hiervan kan waarschijnlijk net zo goed vervangen worden door een beweegprogramma. „Het betekent dat de naar schatting twee miljoen meniscusoperaties die wereldwijd per jaar worden uitgevoerd mogelijk onnodig zijn. De enkele miljarden dollars zorgkosten hiervan zijn potentieel weggegooid geld.” Dat schrijven twee hoogleraren in een commentaar in The BMJ.

De 140 patiënten van het Noorse onderzoek werden verdeeld in twee gelijke groepen; de ene groep kreeg een kijkoperatie waarbij de scheur in de meniscus werd verwijderd. De andere groep volgde twaalf weken een trainingsprogramma dat bestond uit oefeningen om de beenspieren te versterken. Na 3 maanden, één en twee jaar waren pijnklachten, de bewegelijkheid van de knie en de kwaliteit van leven in beide groepen gelijk.

Al eerder is aangetoond meniscusoperaties weinig voordeel opleveren voor mensen met pijnklachten in knieën. Dat bleek vorig jaar nog eens uit een overzichtsstudie in The BMJ (16 juni 2015) .