Princess Shaw: zingende Assepoester ontdekt op YouTube

De documentaire ‘Presenting Princess Shaw’ is een fantastisch feelgood-sprookje.

Princess Shaw ontdekt dat haar liedje viral gaat (Presenting Princess Shaw)
Princess Shaw ontdekt dat haar liedje viral gaat (Presenting Princess Shaw)

In New Orleans zit de bejaardenverzorger Samantha Montgomery iedere avond op de bank om YouTubefilmpjes van zichzelf te maken. Onder de naam Princess Shaw zingt zij haar eigen liedjes en vertelt over haar moeilijke leven. De vlogger hoopt ooit carrière te maken in de muziek. Maar het aantal views van haar video’s blijft steken op 48.

Princess weet niet dat zij In Tel Aviv een geheime fan heeft: de gevierde popmusicus en videokunstenaar Kutiman. Hij maakt collages van Youtube-video’s van onbekende amateurmusici, zonder dat die dat weten. Hij bouwt één zo’n mash-up rond een liedje van Princess: Giving Up.

De bevriende regisseur Ido Haar wil graag een documentaire maken over de amateurs die Kutiman gebruikt. Maar als hij de bejaardenverzorger uit New Orleans vindt, is hij zo gecharmeerd dat hij besluit alleen haar te filmen. Hij vertelt Princess echter niets over Kutiman. Diens filmpje is nog niet uitgebracht. Zo kan hij het moment vastleggen dat Princess op haar telefoon ontdekt dat Kutimans video online komt en in één dag viral gaat.

Dit moment – een onbekende vlogger wordt tot haar grote verbazing in één klap beroemd – vormt het hart van de documentaire Presenting Princess Shaw (2015), woensdagavond op NPO 2. We zien hoe Princess na haar ontdekking naar Israël reist om samen met Kutiman op te treden. Ze geeft iedereen een hug, de tranen blijven stromen, ze krijgt eindelijk applaus. Het doet denken aan Searching for Sugar Man, waarin een vergeten Amerikaanse soulzanger ontdekt dat hij nog steeds beroemd is in Zuid-Afrika.

De aangrijpendste scène is die waarin Princess belt met haar moeder, om te vertellen dat ze één miljoen views heeft bereikt. De moeder is blij voor haar. Dat lijkt een onschuldige scène. Maar de kijker weet inmiddels dat diezelfde moeder haar dochter heeft mishandeld, en dat diezelfde moeder niet ingreep toen haar vriend het kind misbruikte. Redenen te over om met haar te breken, maar Princess noemt haar nog steeds ‘mama’. Geen trouwer kind dan een mishandeld kind.

Op de achtergrond gaat de film over de fascinerende wereld van al die amateurs die hun filmpjes op YouTube zetten, ervan dromend dat ze beroemd worden en uit hun miserabele bestaan worden getild.

Maar het is vooral een fantastisch feelgood-sprookje over een innemende Afro-Amerikaanse Assepoester met roodgeverfd haar en een beugel, die „awesome” en „this rocks ass” roept als de Israëlische prins haar heeft gevonden.