Werkloosheid in juni verder afgenomen

In alle sectoren telde het CBS minder werklozen en meer werkenden. 550.000 mensen hebben geen baan.

Archiefbeeld.
Archiefbeeld. Foto Robin van Lonkhuijsen / ANP

De werkloosheid is in juni verder afgenomen tot 550.000 mensen. Sinds het begin van dit jaar zijn er meer dan 80.000 mensen met betaald werk bijgekomen, blijkt uit cijfers van het CBS. Het aantal werklozen is in de eerste zes maanden gedaald met 38.000.

In de eerste helft van 2016 verstrekte het UWV 262.000 nieuwe WW-uitkeringen. Dat is 9 procent minder dan dezelfde periode vorig jaar. Ook onder 55-plussers zag het UWV een daling, maar die was met 2 procent een stuk kleiner. Met name in de bouw en de zorg vroegen minder mensen een uitkering aan, respectievelijk 21 en 20 procent, maar het aantal aanvragen daalde in iedere sector.

De werkloosheid is in 2016 tot juli gedaald van 6,6 procent naar 6,1 procent. De werkloosheid onder vrouwen ligt met 6,6 procent hoger dan de 5,7 procent bij mannen. Na een lichte stijging in de eerste drie maanden van dit jaar, is sinds de jaarwisseling ook de jeugdwerkloosheid gedaald.