VW reserveert 2,2 miljard extra voor ‘dieselgate’

Autoconcern Volkswagen heeft het bedrag dat het reserveert voor de afwikkeling van het dieselschandaal opnieuw verhoogd, dit keer met 2,2 miljard euro. Daarmee komt het totaal aan voorzieningen op 18,4 miljard euro.

Dit heeft Volkswagen woensdag bekendgemaakt, tegelijk met de presentatie van voorlopige halfjaarcijfers. De nieuwe voorziening wordt ten laste gebracht van de resultaten over de eerste zes maanden van dit jaar, waardoor de bedrijfswinst uitkomt op 5,3 miljard.

Zonder aftrek van deze bijzondere voorziening lag het resultaat 7 procent boven dat over de eerste helft van 2015. Dat was aanzienlijk beter dan analisten hadden voorspeld. Beleggers reageerden positief. De koers van het aandeel steeg meer dan 5 procent. Volgens de autoproducent, ook moederbedrijf van Audi en Porsche, is de verbetering vooral te danken aan de verkoop in China en Europa.

Volkswagen hoogt de reservering op, omdat de juridische gevolgen van het dieselschandaal in de Verenigde Staten alsmaar groter worden. Eind vorige maand schikte het concern al voor 13,8 miljard euro met Amerikaanse autoriteiten, voor compensatie van milieuschade en het terugkopen en repareren van auto’s. Maar de schikking laat de mogelijkheid open voor individuele staten om zelf boetes op te leggen. Drie staten, waaronder New York, hebben al een aanklacht ingediend.

Volkswagen raakte vorig jaar in opspraak toen bleek dat het fraudeerde met de gegevens van uitstoot van miljoenen dieselauto’s. Die auto’s waren voorzien van software die ervoor zorgde dat ze in het lab veel schoner leken dan ze op de weg waren.

Volkswagen rekent op nog meer reputatieschade. Het voorziet voor heel 2016 een daling van de omzet tot zo’n 5 procent ten opzichte van het jaar ervoor. Het concern denkt wel de schade te kunnen beperken door kostenbesparingen.

    • Jochem van Staalduine