Voor Moskou staat nu ‘eer van de natie’ op spel

Dopingfraude

Sporttribunaal CAS wijst verzoek van 68 geschorste Russen naar Rio te mogen af. „Dit is een politieke straf”, zegt Russische minister.

Foto ANDRE WEENING/ANP

„Dit is geen dag voor triomfantelijke statements”, zei Sebastian Coe nadat het sporttribunaal CAS donderdag het verzoek van 68 geschorste Russische atleten om alsnog te mogen meedoen aan de Olympische Spelen in Rio had afgewezen. De voorzitter van de internationale atletiekfederatie IAAF voorvoelde dat er narigheid op komst is.

De furieuze reacties vanuit Rusland, onmiddellijk na de CAS-uitspraak, onderstreepten de verwachtingen van Coe. Er zijn nu al aanwijzingen dat Rusland de Olympische Spelen aan het politiseren is. En de politieke druk zal worden opgevoerd mocht het Internationaal Olympisch Comité (IOC) zondag besluiten alle Russische sporters van deelname aan de Spelen in Rio uit te sluiten

Valery Moetko, minister van Sport, sprak donderdag van „een frustrerend besluit” door CAS en voegde eraan toe het er niet bij te laten zitten. „Dit is een politieke straf zonder juridische gronden. De IAAF is corrupt en daar is het allemaal mee begonnen. Er is een precedent geschapen om collectieve straffen op te leggen bij individuele dopingovertreders.”

Herhaling van politieke clash

Het lijkt uitgesloten dat Rusland zich bij een collectieve olympische schorsing van de Russische sporters zal neerleggen. Moetko liet al doorschemeren dat Rusland dan actie zal ondernemen: „De eer en waardigheid van de natie staan op het spel.”

Op de achtergrond dreigt een herhaling van de politieke clash tussen Oost en West rond de Olympisch Spelen in de jaren zeventig en tachtig van de vorige eeuw. Destijds boycotten westerse landen, op voorspraak van de Verenigde Staten, de Spelen van 1980 in Moskou. De reden: de toenmalige Sovjet-Unie was Afghanistan binnengevallen. De reactie volgde vier jaar later met een Sovjet-boycot, gesteund door tal van Oostbloklanden, van de Spelen in Los Angeles. Die periode geldt als een dieptepunt in de olympische geschiedenis.

De kans op een eenzijdige boycot is reëel. Binnen Rusland gaan stemmen op om de eer van Rusland te redden door de Spelen te boycotten nog voor het IOC met een zware straf komt.

Een nieuwe tweedeling in de internationale sport wordt gevoeld in het hoofdkantoor van het IOC in Lausanne. Na twee vernietigende rapporten van WADA over dopingfraude in Rusland kan het IOC onmogelijk wegkijken. Er moeten maatregelen genomen worden, om de statuur van de Olympische Spelen hoog te houden en om geloofwaardig te blijven in de strijd tegen doping. Niets doen is geen optie voor het IOC.

IOC onder druk

Een voor hand liggen straf is Rusland als geheel te schorsen voor de Olympische Spelen in Rio, met een ontsnappingsclausule voor schone sporters. Dan wordt recht gedaan aan de misstanden in Rusland en heeft het IOC een juridische modus gevonden om schone Russische sporters tegemoet te komen.

Ter beoordeling van eerlijke Russische sporters zou een beoordelingscommissie van deskundigen samengesteld kunnen worden. Op gelijke wijze heeft ook de IAAF gehandeld. Alleen bleek in de praktijk dat op één na geen van de Russische atleten aan de gestelde criteria voldeed om voor amnestie in aanmerking te komen.

Het IOC staat onder druk, vooral van sporters en nationale dopingautoriteiten om Rusland hard aan te pakken. Maar er zijn ook tegenstanders, met name onder internationale bonden. Die van turnen, tafeltennis en volleybal hebben al te kennen gegeven mordicus tegen een brede Russische schorsing te zijn.