Vandaag in de Tour: bevestigt Froome zijn suprematie?

De Britse geletruidrager Chris Froome in de rit van woensdag. In de achtergrond ploeggenoot Wout Pouls.
De Britse geletruidrager Chris Froome in de rit van woensdag. In de achtergrond ploeggenoot Wout Pouls. Foto Kenzo Tribouillard/AP

Slechts vijf renners uit het huidige Tour-peloton waren er in 2004 bij toen voor het laatst een klimtijdrit werd verreden in de Ronde van Frankrijk. Donderdag staat er op nieuw zo’n bergachtige race tegen de klok op het programma. De elf klimkilometers (op een totale lengte van 17 kilometer) die de coureurs in de rit tussen Sallanches en Megève moeten afleggen, zouden weleens voor grotere verschuivingen in het algemeen klassement kunnen zorgen dan de bergetappe van woensdag.

Spartacus has left the building

Aan de start vandaag verschijnen 178 renners, één minder dan er gisteren over de finish kwamen in Finhaut-Emosson. Woensdagavond maakte Fabian Cancellara, één van de beste tijdrijders van de afgelopen vijftien jaar, bekend dat hij uit de Tour stapt om zich voor te gaan bereiden op de Spelen in Rio.

De Zwitser schatte - terecht - in dat hij niet veel kans zou hebben gemaakt op de zege in de race tegen de klok van vandaag. Het parcours is namelijk op verschillende plekken bijzonder steil.

Na vier eerste vlakke kilometers krijgen de renners te maken met twee klimmen: de Côte de Domancy en de Côte des Chozeaux. De Domancy is relatief kort (2,5 kilometer) maar met een gemiddeld stijgingspercentage van 9,4 procent en uitschieters elf kilometer wel bijzonder lastig. Bernard Hinault reed er in 1980 al op onnavolgbare wijze naar de wereldtitel:

Tweede klim minder lastig

Na de eerste klim is het de renners niet gegeven om even op adem te komen, want op de top beginnen ze meteen aan de volgende col, de Chozeaux. Die is minder lastig (de steilste kilometer is 8,3 procent) maar wel iets langer. Op de top daarvan, moeten de renners nog twee kilometer rijden in dalende lijn.

Over de vraag wie de etappe gaat winnen, zijn de Tour-volgers het eigenlijk wel eens. Hoewel meervoudig etappewinnaar Tom Dumoulin met een schuin oog naar deze rit zal kijken, lijkt de race tegen de klok een prooi voor de klimmers. En dan met name voor de man die er deze Tour wederom bovenuit steekt: Chris Froome. NRC-redacteur Maarten Scholten ziet het wel gebeuren:

“Een klimtijdrit over 17 kilometer van Sallanches naar Megève, over de gevreesde Côte de Domancy. Is er een betere gelegenheid voor Chris Froome om zijn uitzonderlijke klasse te bewijzen? In de afdaling van de Peyresourde en de waaierrit naar Montpellier toonde de Britse Keniaan al dat zijn macht dit jaar alleen nog maar is toegenomen. Het ultieme bewijs dat hij bergop onnavolgbaar kan zijn, leverde hij vorig jaar nog naar La Pierre Saint-Martin. Buitenaardse vermogens, zoals toen de beschuldigingen luidden? Wat zou het. Zeventien kilometer volle bak omhoog, de beste zijn. Dat is het enige wat vandaag telt.”